Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Prestigieuze prijzen voor onderzoeken naar 'chemobrein' en ontstaan leukemie

Ruud Delwel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en Sanne Schagen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam hebben de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs gewonnen.

De prijs wordt uitgeloofd door KWF Kankerbestrijding. De twee winnaars krijgen elk twee miljoen euro, om zes jaar lang multidisciplinair onderzoek verrichten in de strijd tegen kanker.

De Rotterdamse hoogleraar Ruud Delwel doet onderzoek naar het ontstaan van leukemie. Hij gebruikt krachtige, nieuwe DNA-technologie om een speciale schakelaar in het DNA te ontcijferen. Deze genetische schakelaar komt voor bij de ernstige leukemievariant acute myeloïde leukemie. 'We weten door eerder onderzoek dat in zieke beenmergcellen een gen aanstaat dat niet aan hoort te staan,' legt Delwel uit. ‘De boosdoener is deze schakelaar, een zogenaamde 'super-enhancer', die dit gen aanzet. Met kanker als gevolg. In dit onderzoek willen we leren hoe de schakelaar werkt. En met welke middelen we deze uit kunnen zetten.' Daarbij richt de professor zich ook op andere soorten leukemie, die eveneens werken met het principe van deze schakelaars. In een van de komende Hematon Magazines staat een interview met Ruud Delwel.

Sanne Schagen werkt op de afdeling Psychosociaal Onderzoek & Epidemiologie van het Antoni van Leeuwenhoek. Zij doet onderzoek naar het beroemde 'chemobrein' In Hematon Magazine van het najaar van 2015 legt ze op pagina 52 uit wat we daarvan weten, en hoe haar onderzoek eruit ziet. 

De Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs bestaat sinds 2006 en wordt mede betaald van de opbrengst van de Ride for the Roses. Het is de grootste subsidieprijs voor kankeronderzoek in Nederland.

Meest gelezen

Meest recente artikelen