Agenda

Hematondag Zuid

NH Conference Centre Koningshof, Locht 117, 5504 RM Veldhoven

Een dag met aandacht voor alle bloedkankersoorten, lymfklierkanker, stamceltransplantatie, effecten van behandelingen op lange termijn, communicatie met je arts, kanker en werk, naasten, bewegen en nog veel meer.

Hematondag

Programma

 • Ontvangst vanaf 9.45 uur, tijd voor lotgenotencontact en informatiemarkt
 • 10.30 uur Welkom en toelichting op het programma door de dagvoorzitter
 • 11.15 uur Ochtendlezingen
 • 12.45 uur Lunch met gelegenheid voor lotgenotencontact en informatiemarkt
 • 14.00 uur Middagsessies
 • 15.30 uur Lotgenotencontact met een hapje en een drankje

Ochtendlezingen

In de lezingen 1 tot en met 7 krijg je informatie over de betreffende ziekte. Je hoort over de diagnostiek en de huidige behandelingsrichtlijn. Ook vertelt de inleider over de nieuwste ontwikkelingen, patiëntgerichte therapie en wanneer er sprake kan zijn van een wait-and-seebeleid. Er is ruimte voor het stellen van vragen. 

 1. Chronische lymfatische leukemie (CLL), Marten Nijziel, internist-hematoloog Catharina Ziekenhuis Eindhoven
 2. Myelodysplastisch syndroom (MDS) en acute myeloïde leukemie (AML), Anna van Rhenen, internist-hematoloog UMC Utrecht
 3. Chronische myeloïde leukemie (CML), Inge Geelen en Mark-David Levin, internist-hematologen Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht
 4. Hodgkinlymfoom en agressief non-hodgkinlymfoom, Pieter Jobse, internist-hematoloog Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Goes
 5. Indolent non-hodgkinlymfoom, Wendy Stevens, internist-hematoloog Radboudumc Nijmegen
 6. Multipel myeloom, Laurens Nieuwenhuizen, internist-hematoloog Máxima Medisch Centrum Eindhoven
 7. Ziekte van Waldenström, Lidwine Tick, internist-hematoloog Máxima Medisch Centrum Veldhoven
 8. Wat doet chemotherapie met je hart en wat kan de landelijke BETER-poli voor je betekenen?, Arco Teske, cardioloog UMC Utrecht en Berthe Aleman, radiotherapeut-oncoloog Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam
  Arco Teske gaat in op zijn onderzoek naar de effecten van chemotherapie op het functioneren van het hart. Welke problemen kunnen er ontstaan? Berthe Aleman licht de werkwijze toe van BETER-poli's, poliklinieken voor mensen die een behandeling voor (non)- hodgkinlymfoom hebben gehad.
 9. Partners en naasten, Tineke Nagtegaal, senior verpleegkundige SCT-team UMC Utrecht
  Hematologische kanker en de behandelingen zoals een stamceltransplantatie hebben grote invloed op het leven van de patiënt en van de partner en naasten. Hoe ga je om met beperkingen, een ander leefpatroon of het uiten van gevoelens? Hoe ervaren kinderen het als een ouder kanker krijgt? Maximaal 15 deelnemers. Deze lezing is uitsluitend voor partners en naasten!

Middagsessies

 1. Stamceltransplantatie, Michel van Gelder, internist-hematoloog Maastricht UMC+ Maastricht
  Wat zijn de verschillen tussen autologe en allogene stamceltransplantatie? Wanneer kan een transplantatie genezend zijn en wanneer wordt de behandeling ingezet om een ziekte zo lang mogelijk een halt toe te roepen? Ook verschillende soorten donoren komen aan bod.
 2. Oncologische revalidatie, Chris de Jongh, fysiotherapeut Fysioooo Dordrecht
  Een interactieve workshop over de gevolgen van diagnose en behandelingen voor het dagelijkse functioneren. Hoe kom je weer tot optimale fysieke mogelijkheden en hoe ga je om met beperkingen? Ontdek in gesprek met elkaar en met eenvoudige oefeningen wat je eigen rol kan zijn en wat oncologische revalidatie kan bijdragen aan het herstel.
 3. Immuuntherapie voor kanker: David versus Goliath, Janine van Elssen, internist-hematoloog Maastricht UMC+ Maastricht
  Immuuntherapie maakt heel gericht en slim gebruik van de functie van het immuunsysteem om kankercellen op te ruimen en gezonde cellen te sparen. Hoe gaat dit in de praktijk?
 4. Omgaan met wait-and-see voor nog niet behandelde patiënten, Asiong Jie, internist-hematoloog Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen
  Wat verandert er in je leven als je de diagnose kanker krijgt en er niet gelijk een behandeling wordt gestart, maar sprake is van een wait-and-seebeleid? Wat is de psychische belasting hiervan?
 5. Doorleven na kanker, Ivonne Oomen, oncologieverpleegkundige Catharina Ziekenhuis Eindhoven en Elke van Liempd, medisch maatschappelijk werker Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  Hoe pak je de draad van je leven weer op na kanker en hoe ga je om met late effecten? Lichamelijke, sociale en psychische gevolgen komen aan bod. Deze sessie is voor mensen die langer dan vijf jaar geleden zijn behandeld. Ook partners zijn welkom.
 6. Eureka!! Nu snap ik hoe mijn ziektebeeld in elkaar steekt, Jan de Jong en Monique Wienen, vrijwilligers van Hematon
  Een interactieve sessie waarin vraag en antwoord door de lucht buitelen. Geen vraag te gek. We proberen er samen met jou een antwoord op te vinden. Na de workshop heb je voldoende bagage om in gesprek te gaan over wat jouw ziekte inhoudt.
 7. Kanker en werk, Desiree Dona, klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie Radboudumc Nijmegen en Jan Roelevink, coach kanker en werk
  Werk heeft een positief effect op de kwaliteit van leven. Veel (ex-) kankerpatiënten ervaren echter grote problemen bij de terugkeer naar werk. We staan stil bij de problemen en oplossingen van de werkende patiënt en je kunt ook je eigen ervaringen inbrengen.
 8. Partners en naasten, Tineke Nagtegaal, senior verpleegkundige SCT-team UMC Utrecht
  Hematologische kanker en de behandelingen zoals een stamceltransplantatie hebben grote invloed op het leven van de patiënt en van de partner en naasten. Hoe ga je om met beperkingen, een ander leefpatroon of het uiten van gevoelens? Hoe ervaren kinderen het als een ouder kanker krijgt? Maximaal 15 deelnemers. Deze sessie is uitsluitend voor partners en naasten!
 9. Mindful bewegen, aandacht en zorg voor jezelf, Annemarijn Oosterwelder, fysiotherapeut
  Je leert je gedachten en gevoelens te observeren. Je doet stoelyoga-oefeningen. Je ervaart de kracht van muziek en van een prachtig gedicht. Maximaal 30 deelnemers.  
 10. Communicatie met je arts, Inge van Bruinessen, onderzoeker
  De steeds terugkerende gesprekken met zorgverleners zijn een essentieel onderdeel van leven met kanker. Het is belangrijk hieruit zoveel mogelijk informatie en steun te halen. 
 11. Levenstestament en aanverwante zaken, Rob Perlot, kandidaat-notaris Apeldoorn
  Wie regelt je financiële of medische zaken en wie neemt je zakelijke belangen waar als je niet in staat bent je eigen belangen te behartigen? Er wordt ook ingegaan op estateplanning, het wettelijk erfrecht, testamenten, het voorkomen van een hoge eigen bijdrage voor de zorg. Er is ruimte voor het stellen van vragen.
 12. Wandelend lotgenotencontact, Ineke en Gerard de Haan, vrijwilligers van Hematon
  Combinatie van natuur, bewegen en contact: op een ongedwongen manier met elkaar van gedachten wisselen al wandelend in de natuur.

Aanmelden

Meld je aan via het online formulier. Lukt dat niet? Bel dan tussen 19.00 - 20.00 uur met Jan Roelevink op nummer 06-23 18 55 84.

Wil je een specifieke vraag stellen aan een spreker, vermeld de vraag dan op het aanmeldingsformulier.

Heb je je aangemeld en ben je later toch verhinderd? Stuur dan een mail naar hematondag@hematon.nl of bel tussen 19.00 en 20.00 uur bovengenoemd telefoonnummer om onnodige kosten te voorkomen. 

Collage: Frank Smedts en Michael Crooymans

AGENDACategorieën