Multipel myeloom

 

Multipel myeloom stond vroeger in Nederland bekend als de ziekte van Kahler. Otto Kahler (1849-1893) was de Oostenrijkse internist die de ziekte voor het eerst beschreef. Het is een kwaadaardige beenmergziekte die veroorzaakt wordt door een woekering van plasmacellen. Opeenhopingen van deze afwijkende cellen kunnen in het beenmerg, dus in het hele skelet, voorkomen.  

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 1100 mensen de diagnose multipel myeloom. Er zijn in ons land ongeveer 5000 patiënten met multipel myeloom. De ziekte komt meer voor bij oudere mensen, bij de diagnose is 60% ouder dan 65 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen multipel myeloom.

Wat is multipel myeloom 

Plasmacellen maken antistoffen (immuunglobulinen) en spelen daardoor een belangrijke rol in je afweersysteem. Elke plasmacel kan maar één soort antistof maken. Bij multipel myeloom woekert één soort plasmacel. Met als gevolg een grote hoeveelheid van één soort antistof: het M-proteïne (M staat voor monoklonaal). Dat kan in het bloed worden aangetoond. De woekerende plasmacellen in het beenmerg verdringen de andere beenmergcellen. Bovendien kan het M-proteïne je bloed stroperig maken. Soms wordt het M-proteïne niet volledig aangemaakt, maar vind je alleen kleine brokstukken terug in de urine. Deze heten Bence-Joneseiwitten. Heel af en toe komt het voor dat plasmacellen wel woekeren, maar helemaal geen afweereiwit produceren.

MGUS  

Multipel myeloom heeft meestal een voorstadium, MGUS genoemd. Vaak wordt MGUS bij toeval ontdekt. Veel mensen hebben een beetje M-proteïne in het bloed, zonder dat zij er last van hebben. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans daarop is. Het voorkomen van MGUS op 70-jarige leeftijd is ongeveer 5% en neemt toe tot 10% op 90-jarige leeftijd. De aanwezigheid van M-proteïne zonder verdere afwijkingen heet MGUS: monoclonal gammopathy of undetermined significance.  

Een teveel aan M-proteïne in je bloed hoeft niet altijd te betekenen dat je multipel myeloom hebt. Ook andere, zelfs onschuldige aandoeningen kunnen de oorzaak zijn. In de meeste gevallen blijft je situatie stabiel en hoef je niet behandeld te worden. Bij een klein deel van de mensen gaat MGUS over in multipel myeloom.  

Als er bij jou MGUS geconstateerd is, kom je een of twee keer per jaar op controle bij je dokter. Of en wanneer MGUS 'omslaat' in multipel myeloom valt niet te voorspellen. Daar kunnen jaren overheen gaan. Maar gelukkig komt die omslag dus in de meeste gevallen niet.  

Oorzaken 

Er is niets bekend over mogelijke oorzaken van multipel myeloom.

Multipel myeloom

Multipel myeloom

Film over multipel myeloom. Multipel myeloom is een kwaadaardige beenmergziekte die veroorzaakt wordt door een woekering van plasmacellen. Hematoloog Sonja Zweegman en patiënt Monique Weber vertellen over de ziekte en de behandeling.

 • Webinar over laatste ontwikkelingen multipel myeloom

  Webinar over laatste ontwikkelingen multipel myeloom

  Donderdag 1 februari, verzorgt  de Europese vereniging van myeloompatiëntenorganisaties MPE een webinar over de uitkomsten van het grootste jaarlijkse hematologencongres ter wereld, de ASH. De ASH vond plaats in december 2017 in Atlanta. 

 • Hematondag

  Hematondag Noord

  Op zaterdag 17 februari is de eerste Hematondag van dit jaar in Zwolle. Een dag met aandacht voor alle bloedkankersoorten, lymfklierkanker, stamceltransplantatie, effecten van behandelingen op langere termijn, communicatie met de arts, kanker en werk, naasten, bewegen en nog veel meer.

 • AvL stopt met hematologische kankerzorg

  AvL stopt met hematologische kankerzorg

  De zorg voor patiënten met hematologisch-oncologische aandoeningen zoals hodgkinlymfoom, non-hodgkinlymfoom, chronische lymfatische leukemie en multipel myeloom, wordt in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) per 1 januari 2018 beëindigd.  

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Patiëntenboekje Multipel myeloom

Patiëntenboekje Multipel myeloom

Multipel myeloom is een kwaadaardige beenmergziekte die veroorzaakt wordt door een woekering van plasmacellen.

Wandelen - foto Harm Schinkel

9 april 2016 - Hematon Myeloom- en Waldenströmdag

Op 9 april vond de Hematon Myeloom- en Waldenströmdag plaats. 's Ochtends spraken de hoogleraren hematologie Sonja Zweegman en Marie José Kersten, 's middags konden de deelnemers kiezen uit een keur van workshops.

Patiëntenwijzer bloedkanker of lymfklierkanker

Wil je kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden? De online patiëntenwijzer kan je helpen. Daarin geeft Hematon informatie over de kwaliteit van de zorg bij bloedkanker en lymfklierkanker in de Nederlandse ziekenhuizen.