Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Relatie

De confrontatie met een levensbedreigende ziekte kan jullie dichter bij elkaar brengen, maar vaak komt de relatie juist onder druk te staan. Veranderende rollen en verhoudingen, verschillen in het omgaan met de ziekte en het verlies van intimiteit zijn veel voorkomende oorzaken van relatieproblemen.  

Hoe je reageert is voor iedereen verschillend. Sommige partners worden boos. Boos omdat dit jou en je partner overkomt, omdat de ziekte het leven zo ingrijpend verandert. Andere mensen worden vooral moe of zijn bang over wat de toekomst brengt. Daarnaast zijn er legio mensen die gewoon doorgaan met het leven alsof er niets is gebeurd. Dat kan confronterend zijn voor de patiënt, omdat deze zich misschien afvraagt of je wel echt om hem geeft. Het is goed om je te realiseren dat iedereen op zijn eigen manier reageert. Praat met je partner, alleen dan kun je begrijpen waarom jullie reageren zoals jullie doen. Probeer open te zijn en denk niet voor de ander. Vraag je partner naar zijn wensen. 

Of je als stel de strijd tegen kanker kunt overleven hangt ook samen met de manier waarop je voor de diagnose kanker met elkaar omging. Het idee dat ziekte je dichter bij elkaar brengt is een geromantiseerd idee. Sommige relaties blijven goed, maar helaas lukt dit ook bij een aantal niet. Essentieel voor de relatie is het vinden van balans, een middenweg, die niet overhelt naar pessimisme, maar ook niet naar het rooskleurige. En helemaal belangrijk is het om goed en gemakkelijk te blijven communiceren over wat je allebei voelt. 
 
Zowel de zieke partner als de gezonde partner heeft behoefte aan aandacht, affectie en aan een sociaal leven. Dat kan als klankbord werken. Lukt dat niet, dan kan hulp van een coach of psycholoog uitkomst bieden.