1 november 2014 - Nijmegen

Verslagen

'Wat kan uw arts voor u betekenen, maar... wat kunt u zelf doen?' was de titel van de presentatie van Věra Novotný, internist-hematoloog van het Radboudumc.

PatientTIME

Voorafgaand aan deze presentatie hield Inge van Bruinessen van PatientTIME een korte inleiding over dit Hematonproject, waarin onderzocht wordt hoe patiënten beter kunnen communiceren met hun zorgverleners. Patiënten die Hodgkin- of non-Hodgkinlymfoom hebben of hebben gehad, worden uitgenodigd om het programma te testen.

Drie pijlers

Věra Novotný benadrukte het belang van balans voor het welzijn van de patiënt.
Zij noemde drie pijlers die met elkaar in balans moeten zijn:

  • lichamelijk: wat gebeurt er bij ziekte en behandeling;
  • emotioneel: wat betekent dat voor mij en mijn omgeving;
  • dokter-patiënt: wat doet mijn dokter en wat kan ik zelf doen.

Balans

Als iemand ziek wordt is deze balans verstoord. Hoe kun je dan zorgen voor een nieuwe balans? De patiënt blijkt veel zelf te kunnen doen. Naast een goede medische zorg, de taak van de zorgverleners, zijn goede voeding en beweging heel belangrijk. In werk en relaties kun je uit balans raken door een ernstige ziekte. De helende kracht van muziek en meditatie/mindfulness kunnen de emotionele en spirituele balans weer helpen herstellen. Goed voor jezelf zorgen goed is voor je balans.

Lastmeter

De lastmeter is een hulpmiddel waarmee arts en patiënt in gesprek kunnen gaan. Het bevordert de kwaliteit van leven van de patiënt, de tevredenheid met de zorg, de communicatie met de zorgverleners, de therapietrouw. De patiënt heeft minder zorg nodig en de zorgkosten dalen daardoor.

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen