10 oktober 2015 - Amersfoort

Verslagen

Drie medisch specialisten van Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaven presentaties over multipel myeloom en oncologische revalidatie tijdens de bijeenkomst die Hematonregio Midden-Nederland samen met het ziekenhuis organiseerde.

Saskia Klein, internist-hematoloog, gaf de presentatie: 'Multipel myeloom; van sinaasappelschil & rabarber naar proteosoomremmers en IMIDS.' (dia 3 t/m 37). Zij vertelde aan de hand van beelden wat multipel myeloom is, hoe de ziekte werd en wordt vastgesteld en behandeld. Bij multipel myeloom kunnen orgaangerelateerde afwijkingen optreden. Er is dan sprake van orgaanziekte. Diagnostische criteria zijn daarom aangepast. Ook kunnen chromosoomafwijkingen in de plasmacellen beter worden vastgesteld. De chromosoomafwijking bepaalt mede welke soort behandeling kans van slagen heeft en welke niet. Ze vertelde verder dat de laatste jaren grote vooruitgang geboekt is in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen. Een medicijn dat genezing brengt is er nog niet, maar de onderzoeken daarnaar gaan door.

Josien Regelink, internist-hematoloog, gaf de presentatie 'Beeldvorming bij multipel-myeloomgerelateerde botziekten: een lastig probleem.' (dia 40 t/m 61) - Ze ging in op botgerelateerde ziekten die zijn ontstaan door multipel myeloom en het aantonen daarvan. In het bot zijn diverse soorten cellen actief. Normaal werken deze cellen goed samen. Door de ziekte wordt die onderlinge samenwerking echter verstoord en de werking van de botafbrekende cellen wordt steeds hoger. Botaanmakende cellen gaan minder werken, waardoor de botaanmaak afneemt. Er zijn medicijnen die naast het bestrijden van de multipel-myeloomcellen de verstoorde samenwerking van cellen tegengaan. Hoe kun je botziekte nu zichtbaar maken en wat betekent dat voor een patiënt? Daarvoor zijn diverse technieken (röntgenfoto's skelet, CT-scan skelet, MRI-scan skelet en PET CT-scan) beschikbaar. Er is al veel ervaring met röntgenfoto's; met andere technieken moet dit nog worden opgedaan.

Janneke Stolwijk-Swüste, revalidatiearts, gaf de presentatie 'Oncologische revalidatie: kwaliteit van leven optimaliseren.' (dia 63 t/m 86) Na een inventariserende vraag van Janneke blijkt dat slechts weinig deelnemers in de zaal aan revalidatie doen. Mensen hebben een ziekte en kunnen daardoor uitvalsverschijnselen krijgen, lichamelijke maar ook geestelijke. De uitvalsverschijnselen kunnen beperkingen geven in het dagelijks leven. Leren omgaan met die beperkingen is revalidatie. In het ziekenhuis is een thuis- beweegprogramma ontwikkeld, gebaseerd op de norm voor gezond bewegen (vier tot zes keer per week minuten). Een oncologische verpleegkundige signaleert aan de hand van vragenlijsten of behoefte bestaat aan revalidatie. De revalidatiearts neemt de intake af en bepaalt welke onderdelen deel zullen gaan uitmaken van de revalidatie. Oncologische revalidatiebehandeling draagt bij aan het vergroten van kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

Meest gelezen

Meest recente artikelen