11 oktober 2014 - Hematon Leukemiedag CLL en HCL

Verslagen

Weten, delen en ontmoeten. Deze drie uitgangspunten van Hematon waren duidelijk aanwezig tijdens de landelijke Hematon CLL- en HCLdag in Soesterberg. Door de lezing van dokter Mark-David Levin, door de workshops waar kennis en ervaring uitgewisseld konden worden en doordat er ruim tijd was voor onderling contact.

HCL

Mark-David Levin stond allereerst stil bij Hairy Cell Leukemie (HCL). Deze ziekte dankt zijn naam aan het harige uiterlijk van de verkeerde cellen. Het is een vorm van leukemie die elk jaar slechts bij zo'n dertig mensen wordt vastgesteld. De behandeling is meestal effectief: gedurende vijf dagen druppelt chemo via een infuus in het lichaam, waarna bij meer dan 90% de ziekte lange tijd onder controle blijkt.

CLL

Levin vervolgde zijn lezing met een uitleg over CLL. Hij noemde onder andere het minieme verschil tussen CLL (met verkeerde cellen in het bloed) en non-Hodgkin (met verkeerde cellen in de lymfklieren). Beide ziektes worden veroorzaakt door dezelfde soort cel. Belangrijke uitspraak: alle mooie cijfers en alle grafieken die iets zeggen over prognoses, zeggen natuurlijk niets over de individuele patiënt. Juist daarom is het zo belangrijk dat de hematoloog de CLL-patiënt regelmatig blijft zien. Ook vertelde hij dat het medicijn Leukeran, al sinds de jaren vijftig op de markt, nog altijd zeer effectief is. Het maakt de cel daadwerkelijk stuk, maar komt op zijn pad helaas ook goede cellen tegen.

Lenalidomide

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat combinaties van medicijnen toegediend worden, die iets meer specifiek bepaalde eiwitten op de cel aanpakken. Cellen hebben echter de neiging om te veranderen, waardoor die combinatie na verloop van tijd niet meer zo goed werkt. Lenalidomide is een middel dat meer de omgeving van de cel aanpakt. Als een medicijn in staat is de groeiomgeving van de cel te beïnvloeden, heeft de cel minder kans om uit te rijpen. Feit is dat er nog steeds geen middel is dat heel specifiek op zoek gaat naar alleen de kankercel en geen bijwerkingen kent.

Nieuwe medicijnen

Veelbelovend is het jaar 2015: dan komen er nieuwe medicijnen op de markt. Onderzoek heeft laten zien dat er een middel komt dat in eerste instantie veel meer witte bloedcellen veroorzaakt - en dat is wat we eigenlijk niet willen - maar dat tegelijkertijd een afname laat zien van opgezette klieren. Na verloop van tijd neemt ook de hoeveelheid witte cellen af. Dit soort nieuwe medicijnen kost een vermogen: vanaf ongeveer € 50.000,- per patiënt, per jaar. Het zal ongetwijfeld een maatschappelijke discussie teweeg brengen aan wie je wel of niet dat specifieke middel mag geven. De dokter eindigde met simpele maar doeltreffende tips: probeer je ziekte een plaats te geven en ga vooral door met leven, leef zo gezond mogelijk en vermijd stress.

Meest gelezen

Meest recente artikelen