11stedenzwemtocht zaterdag van start

Update: niemand mag meezwemmen.

Na oneindig veel trainingskilometers van lange-afstandzwemmer Maarten van der Weijden en alle andere deelnemers vindt dit weekend de 11stedenzwemtocht plaats. Van zaterdag 18 tot en met maandag 20 augustus zwemt Maarten langs alle bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht.

Als het lukt, wordt het een bijna niet te bevatten prestatie: drie dagen non-stop zwemmen en daarbij tweehonderd kilometer afleggen. Maarten doet dat om geld binnen te halen voor kankeronderzoek. In elke stad is er een podiumprogramma en zwemt een aantal deelnemers die ook geld hebben ingezameld, een stuk met hem mee.

Tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 behaalde Maarten van der Weijden (1981) goud op het onderdeel tien kilometer. Zeven jaar daarvóór kreeg hij acute leukemie. Hij genas onder meer dankzij een autologe stamceltransplantatie. Met zijn Maarten van der Weijden Foundation zet hij zich sindsdien in voor de bestrijding van kanker. De 11stedenzwemtocht is daarbij het voorlopige hoogtepunt.

Ook uit de Hematonachterban zwemmen er mensen mee. Zo vergezelt Ester Brama, die vorig jaar behandeld werd voor lymfklierkanker, op maandag in Leeuwarden Maarten gedurende vijfhonderd meter. Ook Anke Verweijen zwemt mee: twee kilometer in Sneek op zaterdagochtend. Haar man Dennis, auteur van het boek 'Papa's bloed', overleed nog geen jaar geleden op 37-jarige leeftijd aan AML. Anke staat ook in het podiumprogramma op maandag in Leeuwarden en vertegenwoordigt daar Hematon. 

Wil je Maarten, Ester, Anke en alle meezwemmers aanmoedigen? Op de site van de 11stedenzwemtocht vind je de elf steden met de verwachte doorkomsttijden. En lukt het niet om zelf naar Friesland af te reizen, dan kun je natuurlijk sponsoren of kijken naar het verslag van de tocht op maandag 20 augustus om 19.00 uur op NPO 1.

Beeld: Henk Jan Ritsma

Meest gelezen

Meest recente artikelen