12 november 2016 - Maarn

Verslagen

In Maarn, ongeveer het midden van regio Midden-Nederland, kwamen op 12 november zestig leden bijeen om te luisteren naar de presentaties 'Kanker, wat doet 't met je?' en 'Angst bij Kanker'. Al bij de opening reageerde de zaal actief.

Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut (HDI), vertelde dat een op de vijf kankerpatiënten met psychosociale problemen worstelt. Bij een deel daarvan kan het HDI helpen door de gevolgen en het verlies te benoemen en te kijken hoe men daarmee om kan gaan. Hoe men de ziekte kan verwerken, zowel emotioneel als cognitief, hoe het gedrag aan te passen. Psychisch kan onzekerheid zich uiten in opstand, woede, depressie, angst of acceptatie. Erkennen dat je echt ziek bent is moeilijk. Sociaal verandert er ook van alles, zowel in de werkrelaties als in de verhoudingen thuis.

Positief is dat je anders leert omgaan met energie en je bewust bent van wat belangrijk is in het leven. Als aanvulling op de bekende to-do-list, de zogenaamde bucketlist, kwam vanuit de zaal het alternatief: de f*ck-it-list: de lijst met dingen die je beslist niet meer gaat doen.

Bij de eerste mindfulness-achtige oefening vroegen de aanwezigen zich af: 'Wat mis ik of wat wil ik hebben.' Bij de tweede oefening, aan het eind van de presentatie, was de vraag: 'Wat heb je eraan gehad en wat ga je niet gebruiken.'

Tijdens de lunch kwamen de gesprekken aan de tafels goed los. Veel te snel was het tijd voor Arrien van Prooijen-de Jong over 'Angst bij Kanker'. Als consulent bij Care for Cancer ziet zij veel mensen met angsten als gevolg van kanker. Zij gaf het advies om de angst te delen en creatief te uiten. Om het piekeren te doorbreken. De angst herkennen en erkennen is net zo belangrijk als allerlei oefeningen en gedragstherapieën. Elke cliënt is uniek en de expert in zijn situatie, dus een persoonlijke benadering is noodzakelijk. Daarom komt zij aan huis en spreekt lang over de problemen aan de keukentafel.

De dag werd afgesloten met de spreuk: 'Met de kennis van het verleden, leef je in het heden en kan je de toekomst aan.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen