13 april 2015 - Rotterdam

Verslagen

Maandagavond 13 april vond een bijeenkomst plaats voor non-Hodgkinpatiënten en hun naasten, georganiseerd door Hematonregio Zuidwest-Nederland.

Dat gebeurde in het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed. Daar informeerde internist-hematoloog Jeanette Doorduijn de ongeveer tachtig toehoorders over non-hodgkinlymfomen en de nieuwste ontwikkelingen.

Allereerst vertelde zij dat er per jaar bij 2500 personen lymfklierkanker wordt geconstateerd. De oorzaak van de ziekte is (nog) niet bekend. De klachten die kunnen wijzen op lymfklierkanker zijn pijnloze lymfklierzwelling, symptomen als koorts, nachtzweten, gewichtsverlies, lokalisatieklachten of bloedarmoede.

In de molen

Na de klachten kwam de diagnostiek aan de orde: het biopt, stageren en de prognostische factoren. Ook kwam de vraag aan de orde over behandelen of niet behandelen (het zogeheten wait-and-see of watch-and-wait). Is besloten tot behandelen, kan een keuze worden gemaakt uit chemokuren, immuuntherapie, bestraling of combinaties daarvan. Komt de ziekte terug, dan is het mogelijk om de behandeling te herhalen en is er ook nog een (allogene of autogene) stamceltransplantatie mogelijk.

Toekomst

Er komen steeds nieuwe middelen op de markt die hun waarde kunnen gaan bewijzen, zoals immuunmodulatie met lenalidomile. Nieuw zijn verder ibrutinib, toegediend in tabletvorm, en nivolumab. Verder wees Jeanette Doorduijn op enkele studies van HOVON, zoals HOVON 110 en HOVON 130, die nieuwe middelen in klinische situaties testen. Ook kwam aan de orde dat nieuwe geneesmiddelen tegen kanker heel duur zijn en dat het financiële plaatje daarvan problemen kan gaan opleveren.

Meest gelezen

Meest recente artikelen