13 november 2014 - Amsterdam LYMMCARE

Verslagen

Een hoopvol tijdperk, zo omschrijft Rien van Oers de periode die voor ons ligt. De laatste jaren zijn er diverse medicijnen getest en recentelijk op de markt gekomen die volgens hem echt een verschil kunnen maken in de behandeling van non-Hodgkinlymfomen, chronische lymfatische leukemie (CLL) en multipel myeloom. 

Hij wordt daarin gesteund door collega's van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Van Oers vertelde over de medicijnen tijdens het tweede patiëntensymposium, begin november, van LYMMCARE. Dat is het lymfoom- en myeloomcentrum Amsterdam.

Ibrutinib

De aandacht was vooral gericht op het middel ibrutinib, waar we volgens de medici binnenkort nog veel over zullen horen. 'Dit nieuwe middel is bijzonder effectief', zo was te horen. Patiënten die hiermee behandeld worden vertonen, volgens moleculair bioloog van het AMC Marcel Spaargaren, een sterke afname van het lymfklierzwellingen.

Tests lieten aanvankelijk tot grote schrik van de onderzoekers wel een sterke toename zien van het aantal kwaadaardige cellen, lymfocyten. Maar de patiënten hadden daar geen last van. Ze voelden zich juist beter door de afname van de klierzwellingen. De kwaadaardige cellen bleken de bloedbaan op te zoeken en bij het beëindigen van het medicijngebruik juist weer terug te keren naar de lymfklieren. Het middel zal dus lang, mogelijk levenslang, ingenomen moeten worden.

Ibrutinib is geen chemotherapie. Het blokkeert een specifiek eiwit in de leukemiecel, waardoor deze het contact met de micro-omgeving in de lymfklier verliest. De kans dat cel dan afsterft wordt daardoor groter. Het is als pil in te nemen.

Kosten

En zoals altijd bij nieuwe medicijnen is het de vraag: wat mag dat allemaal wel niet kosten. Van Oers: 'Ja, nieuwe medicijnen als deze kosten al gauw € 60.000 per jaar. Reden om de huidige behandelingen per patiënt op maat toe te blijven passen en ibrutinib achter de hand te hebben als er geen andere mogelijkheden zijn.' Van Oers pleit voor een Europese aanpak. Nederland is te klein om in z'n eentje te onderhandelen met de grote farmaceutische firma's.

Een hoopvol tijdperk dus? Van Oers: 'Soms voelen wij ons als hematologen tegenwoordig als in een snoepwinkel: zoveel lekkers! Maar net als met snoep, je moet er verantwoord mee omgaan. We moeten beducht zijn om valse hoop te geven. Niet één ziekte is zo vaak genezen als kanker, als we de media mogen geloven. Maar het totaalbeeld is positief. Er is recentelijk al heel veel ontwikkeld en er gaat nog heel veel meer gebeuren'.

Meest gelezen

Meest recente artikelen