19 januari 2019 - Leeuwarden

Verslagen

De regio’s Friesland-Zwolle en Groningen-Drenthe hielden op zaterdag 19 januari 2019 in Medisch Centrum Leeuwarden samen een informatiebijeenkomst over leven met kanker. Gastspreker was medisch psycholoog Josta Hofstee van de Zorggroep Noorderbreedte. Regioteamcoördinator Rita Hoogstraten gaf het startsein voor de bijeenkomst.

Aan de hand van de diverse fases van behandeling na de diagnose kanker verzorgde Josta Hofstee  een interactieve lezing waarbij het veranderende toekomstperspectief van de kankerpatiënt centraal stond. Verder leven met kanker kan angst, sombere stemming, vermoeidheid, veranderingen binnen je relatie en nieuwe waarden van leven tot gevolg hebben. 

In fase 1 vindt ‘diagnostiek en behandeling’ plaats. Dit proces kan lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen met zich mee brengen. Speciale aandacht besteedde Josta aan de groep patiënten uit de wait-and-seebeleid. Deze fase brengt veel onzekerheid met zich mee. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat wait-and-see door de betreffende patiënten als minder zwaar wordt ervaren dan de behandelfase. 

In fase 2 ‘na de behandeling’ begint een periode waarbij regelmatige contact met artsen en verpleegkundigen afneemt. De geborgenheid van het ziekenhuis maakt plaats voor de realiteit thuis. Een gevoel van verlies van controle, angst en verwerking van alles wat gebeurt is, breekt aan. Iedere patiënt gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Onderscheid hierbij kan gemaakt worden tussen boos en opstandig gedrag (vechten en vluchten) en terugtrekkend gedrag (bevriezen).  

Fase 3 betreft de ‘chronische fase’, maar helaas soms ook de ‘palliatieve fase’. Ook hierbij ligt angst op de loer. Deze angst zorgt voor meer piekeren: 
- schrikken van eigen lichamelijke klachten 
- minder vertrouwen in eigen lijf 
- hogere focus op alertheid. 
De patiënt moet enerzijds leren leven met onzekerheid en anderzijds een balans vinden tussen het serieus nemen van klachten en het jezelf gerust stellen. Het boek ‘Beter worden is niet voor watjes’ van Danielle Pinedo en Bart van Eldert geeft een goed beeld van dit gevecht. 

Een veel voorkomende klacht bij kankerpatiënten is vermoeidheid. Dit levert vaak negatieve gedachtes op en gaat gepaard met meer rusten zonder dat dit de vermoeidheid vermindert. Josta Hofstee geeft aan dat een stabiel slaap-waak ritme een eerste voorwaarde is om vermoeidheid te bestrijden. Daarnaast is je stemming ook van grote invloed op de kwaliteit van je slaap.  

Ook kan kanker grote invloed hebben op je relaties. Hierbij is het van groot belang om met elkaar in gesprek te blijven. Emoties verschillen van mens tot mens en praten is het ultieme hulpmiddel om elkaar te blijven begrijpen. Belangrijk hierbij is je te realiseren dat er geen sprake is van goed of fout. 

De lezing eindigde met twee gezegdes: 'In tijden van storm denken aan wat voor jou belangrijk is in het leven', en 'Het gras groeit niet harder als je er aan trekt.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen