2 juni 2016 - Hoogeveen

Verslagen

Op 2 juni organiseerden de Hematonregio's Groningen-Drenthe en Friesland-Zwolle samen met Zorggroep Treant een bijeenkomst over vermoeidheid bij kanker en over oncologische fysiotherapie. Twee onderwerpen die niet gaan over de bloed- of lymfklierkanker zelf, maar over gevolgen van de ziekte en hoe je daarmee om kunt gaan.

Thea Brouwer, GZ-psycholoog en ervaringsdeskundige, hield een duidelijke presentatie over vermoeidheid bij kanker. Blijven bewegen tussen behandelingen door bevordert je fitheid, is haar boodschap. Dat is erg belangrijk, maar ook moeilijk. Je moet daarvoor je eigen grenzen leren kennen en je niet door anderen laten beïnvloeden. Wanneer het niet lukt om je vitaliteit grotendeels terug te krijgen, is een professionele therapie vaak de goede oplossing.

Oncologische fysiotherapie is een voorbeeld van zo'n professionele therapie. De oncologisch fysiotherapeuten in opleiding Tessa Eissen en Karin van den Burg vertelden over de opleiding oncologische therapie en haalden voorbeelden uit de praktijk aan. Moeheid en daardoor verkeerd bewegen komen veel voor. Patiënten zijn vaak 10 tot 12 weken in therapie.

De deelnemers herkenden veel van wat de inleiders vertelden. Dat gaf al aardig wat interactie tijdens de inleidingen, waardoor de hoeveelheid vragen achteraf meeviel.

Meest gelezen

Meest recente artikelen