20 februari 2016 - Leeuwarden

Verslagen

De Hematonregio's Friesland-Zwolle en Groningen-Drenthe organiseerden in het Medisch Centrum Leeuwarden een informatiebijeenkomst voor mensen met multipel myeloom of de ziekte van Waldenström. Internist-hematoloog Esther de Waal hield een lezing over diagnose en behandeling van myeloom en waldenström en de consequenties daarvan.

Ze beschreef beide ziektes, welke overeenkomsten en verschillen er zijn, en hoe de diagnose wordt gesteld. Ze vertelde dat er jaarlijks zes keer zoveel myeloompatiënten als waldenströmpatienten worden gediagnostiseerd. Daarna ging ze afzonderlijk in op de behandeling, de ontwikkeling en de vooruitzichten van beide aandoeningen.

Esther de Waal toonde beelden van zieke en gezonde plasmacellen bij multipel myeloom. Ze vertelde over de botproblemen die bij de ziekte voorkomen. Ze nam de geschiedenis van de behandeling van myeloom door van 1844 tot en met de nieuwste richtlijn uit 2015. Ook gaf ze haar gehoor informatie over stamceltransplantatie. Aan de hand van de 61-jarige meneer Jansen, zijn ziektegeschiedenis en zijn behandeling schetste Esther de Waal het hele myeloomtraject. Zo gaf ze aan dat het effect van de behandelingen onder meer afhangt van de leeftijd. Ook vertelde ze over HOVON-studies en behandeladviezen.

Toen het ging over de ziekte van Waldenström introduceerde De Waal de 65-jarige mevrouw Klaassen. Bij haar is waldenström geconstateerd en ze wordt behandeld volgens de richtlijnen van 2012. Ook deze patiënt diende als gids door het traject van diagnose en behandeling. Aan bod kwamen beelden van celdodende medicijnen de HOVON 124-studie, voor patiënten met teruggekeerde waldenström. In oktober 2016 is er een internationaal Waldenströmcongres in Amsterdam.

Tijdens de lezing al ontstond een boeiende wisselwerking met de toehoorders. Esther de Waal betrok veel vragen in haar verhaal. Zowel vragen die ter plekke werden gesteld, als vragen die vooral waren gemaild.

Meest gelezen

Meest recente artikelen