23 september 2017 - Zuidlaren

Verslagen

De bijeenkomst 'Kanker en Bewegen' in Zuidlaren trok circa 20 personen. Marcel ten Wolde, bewegingsagoog in het UMCG Beatrixoord, hield een vurig pleidooi voor bewegen. Aan het eind van de bijeenkomst mochten de aanwezigen theorie in de praktijk brengen.

Bewegen is niet moeilijk

Vaak wordt over bewegen erg moeilijk gedaan, maar volgens Marcel ten Wolde is er niets moeilijks aan: het zit in onze natuur. Enige doelen die we met bewegen voor ogen kunnen houden: afname van vermoeidheid, verbeteren of consolideren van het inspanningsvermogen, leren omgaan met beperkingen en de eigen grenzen (h)erkennen. Bovendien kan gerichte lichaamsbeweging helpen om het zelfvertrouwen te vergroten.

Niet altijd in evenwicht

Normaliter zoekt de mens evenwicht tussen belastbaarheid en belasting. Denk aan de balans waarvan beide kanten op het zelfde niveau staan. Maar wat als je ziek wordt en/of tijdenlang zware behandelingen moet doorstaan? Dan gaat de belastbaarheid omlaag en dat voelt niet goed. Toch is dit proces te beïnvloeden met training en beweging. Bovendien heeft onderzoek inmiddels uitgewezen dat hoe fitter je aan een behandeling begint, hoe beter je eruit komt.

Lol

Wie wekelijks zo'n 150 minuten matig-intensief beweegt 'houdt vast wat hij heeft'. Wie naast drie maal een stevige wandeling van 30 minuten ook nog twee- à driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten beoefent, bouwt aan zijn conditie. Hoe dan ook: doe vooral iets waar je lol aan beleeft.

Kankergerelateerde vermoeidheid

Het is intussen een geaccepteerd begrip: Kankergerelateerde vermoeidheid. De symptomen zijn divers en soms tegenstrijdig. Kankergerelateerde vermoeidheid is niet afhankelijk van een bepaalde soort kanker, bij een lange behandelperiode is de kans erop groter en leeftijd speelt geen rol. Een scala aan factoren kan een rol spelen, zoals een laag Hb, neuro-musculaire aandoeningen en pijn. Bij deze of andere medische factoren is het zaak om met de arts te bekijken wat er (nog) aan te doen valt.

Verwerking

Emoties, angst, verdriet en boosheid kunnen ook een rol spelen bij Kankergerelateerde vermoeidheid. Misschien is het in die gevallen mogelijk om anders te gaan denken: leer accepteren. Leer je vermoeidheid kennen, wellicht door het bijhouden van een dagboek. Probeer een regelmatig slaap-/waakritme te ontwikkelen en stel prioriteiten. Geef optimisme een kans en let op juiste voeding.

File

Marcel ten Wolde beschrijft het effect van chemo als een soort file in je hoofd. Die geeft overlast, maar op den duur kom je toch waar je zijn moet. Voor bewegingsprogramma's kun je hulp inroepen, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut. Voor sommigen geeft een sportschool met minimale begeleiding al voldoende steun, een ander gaat zwemmen of wandelen, al dan niet met een beweegmaatje.

Ruimte voor vragen

Dit en nog veel meer kwam aan bod. Bovendien kregen de aanwezigen alle gelegenheid voor vragen en opmerkingen. Derhalve een boeiende middag!

Tekst: Elly van Plateringen Beeld: Joshua Keller

Meest gelezen

Meest recente artikelen