26 januari en 9 februari 2015 - Leiden

Verslagen

Twee avonden maar liefst, organiseerde de regio Den Haag voor mensen met Hodgkinlymfoom, non-Hodgkinlymfoom of chronische lymfatische leukemie. Dat was nodig, omdat er erg veel belangstelling voor de avond was. De bijeenkomsten vonden plaats op in het Diaconessenhuis in Leiden op 26 januari en 9 februari. Ze waren bedoeld voor patiënten, partners, familieleden en andere belangstellenden.

Internist Erwin Planken vertelde over de verschillende vormen van lymfklierkanker. Ze worden onderverdeeld in indolent, agressief en zeer agressief. Vervolgens lichtte hij de stadiëring toe en de methoden waarmee de ziekte kan worden vastgesteld: een CT-scan, 18FDG-PET-scan en een beenmergbiopsie. Kort gaf hij aan hoe tot 2004 de behandeling ging en welke levensverwachting daarbij hoorde. Hierna ging hij in op de werking van de nieuwe medicijnen, zoals rituximab en Zevalin, en de positieve gevolgen van deze behandeling op de verwachte levensduur.

Dame van 76

Om het geheel wat minder theoretisch te maken werd de praktijksituatie van een 76-jarige vrouw toegelicht. In december 2010 komt deze vrouw bij de arts met klachten als kortademigheid, gewichtsverlies en nachtzweten. Na de gebruikelijke onderzoeken zoals PET-scan en beenmergbiopsie is er diffuus grootcellig B-cellymfoom non-Hodgkin vastgesteld in stadium 4B. De gekozen therapie is zes keer R-CHOP. Na drie behandelingen is er al een complete remissie. Een jaar later – inmiddels is het juli 2012 - zijn er weer klachten en worden er zwellingen onder de huid vastgesteld in haar rechterborst, buik, bil en arm. Dit keer wordt de R-PECC kuur volgens HOVON85 met het nieuwe medicijn Zevalin toegediend. Zevalin bestaat uit een monoclonale antistof, gericht tegen het CD20 eiwit op de B-cel, waaraan een radioactief deeltje is gekoppeld (yttrium-90). Het aan de antistof gekoppelde radioactieve doodt de kwaadaardige B-cellen waaraan de antistof zich heeft gebonden, en de kwaadaardige B-cellen in de nabije omgeving. Deze behandeling is uiteindelijk zeer succesvol en tot op heden is sprake van volledige remissie. Wel heeft mevrouw last van bijwerkingen zoals kortademigheid, terugkerende luchtweginfecties en een virusinfectie in haar oog.

CLL

Het derde onderwerp dat Edwin Planken presenteerde is CLL. CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen en wordt in Nederland jaarlijks vastgesteld bij zeshonderd tot zevenhonderd mensen. In deze presentatie kwamen de nieuwe behandelmethoden aan bod zoals MabThera in combinatie met fludarabine/cyclophosphamide. Vervolgens werd de werking van de medicijnen TKI's in CLL, ibrutinib, idelalisib, GDC 199 (bcl2-inhibitor), ofatumumab en lenalidomide uitgelegd.

Tijdens de pauze maakten veel mensen gebruik van de aanwezige informatietafel. Na de pauze ging de dokter in op vragen in de zaal.

Meest gelezen

Meest recente artikelen