28 mei 2015 - Austerlitz

Verslagen

Bijna iedereen krijgt er tijdens of na de behandeling van bloed- of lymfklierkanker meer te maken: vermoeidheid. En voor een aantal mensen komen daar ook nog geheugenproblemen bij. Reden voor Hematonregio Midden-Nederland om een informatie- en contactavond aan deze twee thema's te wijden, op 28 mei In het Beauforthuis in Austerlitz.

Vermoeidheid

Gastspreker was Ruud Bos, medisch maatschappelijk werker in het UMC Utrecht. Ruud vertelde over de beleving van vermoeidheid en over het feit dat vermoeidheid zorgen geeft. Maar, zo betoogde hij, 'vermoeidheid betekent niet dat de behandeling niet is aangeslagen.'

Ruud gaf een aantal concrete adviezen om met vermoeidheid om te gaan. 'Vecht er niet tegen, aanvaard het, vind uit wat bij jou past. Maak je eigen keuzes, durf nee te zeggen, ook tegen je kinderen, al is dat lastig. Maak afspraken onder voorbehoud.' Hij vertelde patiënten en hun naasten zich te realiseren dat je door vermoeidheid gauw geïrriteerd kunt zijn.

Lichaamsbeweging

Bij manieren om met vermoeidheid om te gaan noemde hij ontspanningstechnieken en het belang van lichaamsbeweging, ook tijdens chemo. Het is volgens Ruud aan te raden een oncologisch revalidatieprogramma, zoals Herstel en Balans, te volgen in een ziekenhuis of op een sportschool onder deskundige begeleiding. Dat is ook belangrijk voor het sociale aspect en psychologische begeleiding. Het Helen Dowlinginstituut biedt bovendien internettherapie aan: www.mindermoebijkanker.nl. Daarnaast kan een training mindfulness bij kanker je leren stil te staan bij al je gedachten en emoties.

Geheugen- en concentratieproblemen

Geheugen- en concentratieproblemen zijn lastig aan te pakken, vertelde Ruud. Er is geen goede therapie voor. Vergeten komt niet alleen door ziekte, maar houdt ook verband met leeftijd. Ruud gaf de tips om gebruik te maken van geheugensteuntjes (de bekende briefjes voor boodschappen, afspraken in je agenda), je geheugen te trainen (bijvoorbeeld www.schoolbordportaal.nl) en te kijken naar www.leren.nl voor tips om beter te kunnen onthouden. Bovendien kun je anderen vragen jou te helpen herinneren. 
En hoe je om moet gaan met emoties en je omgeving als je dingen vergeet? Accepteer het, en vertel de omgeving hoe het komt.

Ervaringen

Na de bijdrage van Ruud deelden bezoekers hun ervaringen. Zoals: 'Door vermoeidheid kunnen er andere lichamelijke klachten ontstaan.' Of: 'De omgeving reageert vaak met 'je ziet er goed uit'. Maar men ziet je vermoeidheid niet.' Anderen noemden de mogelijkheid van neurofeedbacktraining bij vermoeidheid en concentratieproblemen, en de gunstige werking die acupunctuur kan hebben op vermoeidheidsklachten.

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen