29 oktober 2018 - Gorinchem

Verslagen

De zaal in het Beatrixziekenhuis te Gorinchem oogt als een circustheater. De toeschouwers zijn op deze avond CLL patiënten en hun partners. De artiesten zijn Fred Stamkot (namens Hematon), Matthijs Eefting (internist-hematoloog) en Marieke Bouman (diëtiste). Een dergelijke avond is alleen mogelijk als er wordt samengewerkt, in dit geval door het Beatrixziekenhuis en de regio zuid-west van Hematon. 

Na de inleidende woorden van welkom neemt Matthijs Eefting het woord. De titel van zijn voordracht is prikkelend: met CLL de toekomst in.

Met CLL de toekomst in

De openingszin zet ieder op het puntje van de stoel. In de afgelopen jaren zijn er rondom CLL bijzondere ontdekkingen gedaan en we verwachten nog verrassende innovaties. Maar eerst even op een rijtje wat CLL ook weer is: De C staat voor chronisch, de eerste L voor de aangedane cellen - de lymfocyten - en de andere L staat voor leukemie, de grote aantallen kwaadaardige cellen in het bloed. Matthijs staat stil bij de manieren van behandelen. Vaak is niets doen de eerste en beste optie. De patiënt komt dan in de wait-and-see-fase. komt. Als de ziekte agressief is of wordt, moet er meteen behandeld worden. Dat kan met chemo, met immuuntherapie (= gebruik maken van het eigen afweersysteem) of met moleculaire therapie (= meer gerichte vorm van behandelen). De laatste vorm van behandeling lijkt de grootste vooruitgang.

Voor- en nadelen van moleculaire therapie

Chemo werkt als een soort atoombom die alle cellen stuk maakt. Moleculaire therapie is meer patiëntgericht: het toegediende medicijn zoekt als het ware de foute cel op. Hoewel die laatste manier van behandelen aantrekkelijk lijkt, kleven er flink wat bezwaren aan. Nare bijwerkingen liggen op de loer zoals aantasting van de schildklier en/of hartstoornissen. Dat is een reden waarom ziekenhuizen nog voorzichtig omspringen met de moleculaire behandeling en eerder kiezen voor de meer traditionelere chemokuur en/of immuuntherapie. De andere reden waarom een medicijn als venetoclax, de laatste tijd enorm de hemel in geprezen, niet snel wordt ingezet, is de factor geld. Een behandeling met dit medicijn kost tussen de 80.000 en 100.000 euro per patiënt. Degene die min of meer uitbehandeld is, komt er wel voor in aanmerking en daarbij dus ook voor de risico’s van nare en schadelijke bijwerkingen. Net vóór de pauze een twijfelende dokter: tja, wie weet kunnen we mensen met die nieuwe medicijnen op termijn van CLL genezen.

Gezonde voeding

Na de pauze nam de diëtiste het woord. Gezonde voeding geneest je niet van kanker maar leidt wel tot een betere conditie om een intensieve behandeling aan te kunnen. Gezond leven, gevarieerd eten, niet roken, heel matig met alcohol, iedere dag bewegen, het zijn bekende items. Goed om nog eens te horen.

Naasten

Fred Stamkot ging daarna met enkele partners in gesprek over hoe zij als naaste van de patiënt omgaan met de ziekte, de beperkingen, de angsten, de zorgen. Indrukwekkende verhalen met heel veel raakvlakken. De aanwezigen stelden het zeer op prijs dat de naasten deze mogelijkheid werd geboden op deze bijeenkomst.

Tekst: Henk Poelakker  Beeld: Paul Bisschop

Meest gelezen

Meest recente artikelen