4 maart 2016 - Harderwijk

Verslagen

De twee hematologen van Ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk vonden het belangrijk om juist op een middag een presentatie te houden, omdat multipel myeloom patiënten dan nog de energie hebben om te komen. Voor een volle zaal presenteerde eerst internist-hematoloog Amanda Dijk in 'Multipel myeloom' alles wat je moet weten over het ontstaan tot en met de behandeling van deze ziekte. 

Kort ging het over het lastig te onthouden deel over plasmacellen, beenmerg en verminderde bloedcellenaanmaak. Meer lag de aandacht in de diagnose, de gevolgen en de behandeling. Stuk voor stuk onderwerpen waar elke patiënt mee te maken krijgt. Hoewel de ziekte niet te genezen is, zijn met de huidige middelen goede resultaten te bereiken. De behandeling is vooral erg afhankelijk van leeftijd en vitaliteit van de patiënt. Vanaf 65-70 jaar worden andere middelen voorgeschreven dan bij jongere patiënten. Welk middelen dat zijn is sterk afhankelijk van het stadium van de ziekte en geconstateerde symptomen.

Botziekte en beeldvorming

Direct daarna vertelde Hanneke van der Straaten, internist-hematoloog, in haar presentatie 'Botziekte en beeldvorming', ook weer over ontstaan, gevolgen en beeldvorming bij multipel myeloom. Door regelmatig terug te komen op de eerste presentatie werd het makkelijker voor de toehoorder om het medische deel te begrijpen. Beeldvorming is een naam voor het gebruik van röntgen- en andere scanapparaten die de specialist beeld verschaft om een deel van de diagnose te kunnen stellen. Hanneke liet zien hoe de beeldvorming in de loop der tijd verbeterd is. Ook de landelijke afspraken over met welke apparatuur de diagnose gesteld moet worden, zijn voor 2016 weer aangescherpt. De X-skelet, MRI-, CT- en PET-scan vervangen elkaar niet, maar leveren elk verschillende informatie tijdens diagnose en behandeling.

Na de pauze werden de vragen beantwoord. Die waren vooraf gesteld of kwamen vanuit de zaal. Beide sprekers namen alle tijd om alle vragen te beantwoorden. De samenwerking met de hematologen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het UMC in Utrecht kwam meermaals aan de orde en dat gaf vertrouwen aan de aanwezige patiënten van het ziekenhuis en de leden van Hematonregio Midden-Nederland.

Meest gelezen

Meest recente artikelen