48 kilometer rennen en fietsen voor Ard en voor Hematon

Beeld Familie Smeets Leukemie

In september hoorde Ard Smeets dat hij acute myeloïde leukemie (AML) had, een levensbedreigende vorm van leukemie. Als gezonde zestiger stond hij ineens aan de andere kant van de streep. ‘Onze wereld stortte in’, vertelt zijn vrouw Alda. Maar er kwam ook een ongekende strijdlust los, bij zowel Ard en zijn familie. Die strijd mondde uit in de ‘Tocht voor Ard’.

‘Onze schoonzoon Daan zei: ‘Als jij de strijd aan gaat, ren ik naar het ziekenhuis! En omdat mijn man sinds september de strijd tegen kanker aangaat, hield ook onze schoonzoon zijn woord. Hij rende in het laatste weekend van Horst naar het ziekenhuis in Nijmegen. Dat is 48 kilometer! Onze dochter die herstelde van corona is met de fiets meegegaan. Het werd de ‘Tocht voor Ard’.

Veel mensen vroegen of er een actie aan verbonden was. ‘Naast alle medische informatie over behandeling, wees de hematoloog ons tijdens de behandeling op de website van Hematon. Wij hadden hier nog nooit van gehoord en vonden veel informatie.’ Hoe belangrijk informatie is als je op je meest kwetsbaar bent, blijkt uit het feit dat Ard en zijn familie besloten de ‘Tocht voor Ard’ te verbinden aan Hematon.

‘Het werd een groot succes. Er is maar liefst tweeduizend euro gedoneerd! Een paar jaar geleden zou mijn man dit zeker niet overleefd hebben. Door nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen wel. We willen daarom dat dit bedrag ten behoeve komt aan wetenschappelijk onderzoek voor hemato-oncologische aandoeningen. Dankzij onderzoek houden wij hoop dat hij het overleeft.’ 

In onderstaand filmpje zie je een impressie van de Tocht voor Ard.

Meest gelezen

Meest recente artikelen