5 april 2017 - Dordrecht

Verslagen

Op 5 april organiseerde de regio Zuidwest-Nederland in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht een informatiebijeenkomst met twee thema's: multipel myeloom (zelfs door dokters nog vaak geduid als de ziekte van Kahler) en oncologische revalidatie.

Multipel myeloom

Ongeveer honderd deelnemers hoorden hoe hematoloog Mark David Levin vertelde over de laatste ontwikkelingen rondom multipel myeloom maar hij wilde ook de nieuwkomers niet teleurstellen. Daarom behandelde hij eerst algemene vragen als: Wat is multipel myeloom? Welke klachten en symptomen brengt de ziekte met zich mee? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat is de behandeling?

Talloze moeilijke medicijnnamen, gelardeerd met schema's, grafieken en stellingen kwamen voorbij. Mark David Levin sprak hoopgevende woorden, noemde onderzoeken en stond stil bij de laatste ontwikkelingen. 'Garanties worden ook door dokters niet gegeven', aldus de spreker. Wel is er hoop dat we stapje voor stapje de ziekte de baas kunnen. 

Herstel en balans

Na de pauze waarin de informatiestand van Hematon goed werd bezocht en de informatieboekjes over de diverse ziekten gretig aftrek vonden, vertelde fysiotherapeut Chris de Jongh over het belang van een goede lichamelijke conditie voor een kankerpatiënt. Hij legde uit dat je zelfs met kanker in je lijf kunt werken aan een fittere body. Tot 2011 bestond het programma Herstel en Balans, een programma gericht op kankerpatiënten dat aandacht schonk aan zowel lichaam als geest. Die revalidatie zat niet in het basispakket waardoor lang niet alle patiënten eraan konden deelnemen.

Truttentheorie

'Inmiddels kennen we', zo sprak De Jongh, 'de Oncologische Revalidatie. De behandelend oncoloog/hematoloog kan bij klachten verwijzen naar de revalidatiearts die op maat hulp zoekt bij bijv. een gespecialiseerde fysiotherapeut nabij de woonplaats van de patiënt. Was vroeger groepstherapie gebruikelijk, tegenwoordig gaat het echt om maatwerk. Patiënt A kan misschien 40 minuten achtereen fietsen op de hometrainer terwijl meneer B twee minuten fietst, één minuut rust, twee minuten fietst, één minuut rust enz. Als patiënt B dat een uur weet vol te houden heeft hij uiteindelijk ook veertig minuten gefietst maar wel op zijn eigen tempo, passend bij zijn conditie van het moment'. Deze manier van werken aan fitheid werd door De Jongh de 'truttentraining' genoemd. Overigens een bewezen therapie want op de hierboven genoemde manier traint iemand als Sven Kramer. Nooit overbelasten, nooit jezelf laten verleiden door groepsgenoten om puur op wilskracht net even iets teveel inspanning te leveren.

Tekst: Henk Poelakker

Meest gelezen

Meest recente artikelen