5 oktober 2016 - Rotterdam

Verslagen

In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verzamelden zich op 5 oktober ruim twintig toehoorders voor een informatieavond over lymfklierkanker. Sprekers waren internist-hematoloog-oncoloog Yorick Sandberg en oncologie- en oedeemtherapeut Heleen van ’t Hoff-Klein.

Yorick Sandberg vertelde tijdens de Hematon-informatiebijeenkomst over de verschillende soorten lymfklierkanker, de klachten en ontstaan van lymfklierkanker. Voor de diagnose zijn bloedonderzoek en een biopt nodig. Met behulp van verschillende onderzoeken in het laboratorium wordt vastgesteld om welk type lymfklierkanker het gaat.

Stagering

Ook stelt de hematoloog vast hoe uitgebreid de ziekte is. Dat wordt ook wel stagering genoemd. Er zijn verschillende stadia:

  1. de kanker blijft beperkt tot één gebied;
  2. de kanker zit aan één kant van het middenrif, dus boven of onder het middenrif;
  3. boven- en onderlijf zijn aangetast;
  4. de lymfomen zijn over het hele lichaam verspreid, inclusief huid en organen.

Aan de hand van de stagering en de overige uitslagen stelt de hematoloog een behandeling voor. Dat zal vrijwel altijd gaan om chemotherapie, vaak in combinatie met immuuntherapie. Er zijn nieuwe medicijnen die beter ingrijpen in het proces in en rond de kwaadaardige cel. Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan.

Invloed op je leven

De titel van het verhaal van Heleen van 't Hoff-Klein was 'Kanker te lijf, pro-actief of afwachtend'. Het hele proces van ziekzijn en de bijwerkingen van chemo, medicatie of bestraling hebben veel invloed op je leven, vertelde ze. Lichamelijk, psychisch, maar ook op het sociaal, als het gaat om werk en de relatie met vrienden en familie. Heleen vertelde dat het belangrijk is om je conditie zo goed mogelijk te houden. Het blijkt effectiever te zijn om dat met kleine stapjes te doen. Een betere conditie geeft een betere stemming, minder vermoeidheid, angst is minder en de eigenwaarde groter.

Voor hulp bij het revalideren is er oncologische revalidatie. Hierbij wordt gekeken op welk vlak er hulp nodig is: lichamelijk, psychisch of sociaal. Er zijn groepstrainingen, maar het kan ook individueel. De revalidatie duurt drie maanden.

Meest gelezen

Meest recente artikelen