9 juni 2016 - Dirksland

Verslagen

Hematonregio Zuidwest-Nederland hield op 9 juni een bijeenkomst voor lymfklierkankerpatiënten en hun partners en naasten. De avond werd gehouden nabij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Internist-hematoloog mw. Noordzij-Nooteboom vertelde over 'Lymfklierkanker, alles wat je wilt weten', en de verpleegkundigen mw. Snijders en mw. Hooijveld gingen daarna in op 'Zorg en begeleiding geven aan de patiënt'.

Mw. Noordzij-Nooteboom deed tijdens de eerste presentatie uit de doeken hoe de ziekte wordt vastgesteld. Dat gebeurt met een aantal testen, zoals bloedonderzoek, CT-scan van borst, buik en hals en beenmergonderzoek. Uit de resultaten van al deze onderzoeken wordt vastgesteld of het inderdaad om lymfklierkanker gaat, om welke vorm en in welk stadium de ziekte zich bevindt. Met al deze gegevens wordt daarna bepaald wat het behandelplan wordt. De wetenschap is volop bezig met onderzoek naar nieuwe medicijnen. De ontwikkelingen zijn zeer hoopvol en er is al veel bereikt, constateerde hematoloog Noordzij-Nootebom.

De ocologieverpleegkundigen mw. Snijders en mw. Hooijveld vertelden daarna over 'Zorg en begeleiding geven aan de patiënt'. Nadat de patiënt een gesprek heeft gehad met de hematoloog volgt een gesprek met de oncologieverpleegkundige. Doel van dit gesprek is de patiënt voor te bereiden op de komende behandelingen, zoals een chemokuur. Tijdens de behandelperiode heeft de verpleegkundige regelmatig contact met de patiënt ter ondersteuning, geeft zij antwoord op vragen en helpt waar het kan.

Meest gelezen

Meest recente artikelen