AML-patiënten gezocht voor onderzoek naar effecten sondevoeding

Het Máxima Medisch Centrum zoekt AML-patiënten die tijdens de behandeling voor hun ziekte sondevoeding kregen en mee willen doen aan een onderzoek. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe zij lichamelijke veranderingen als gevolg van de voeding ervaren.

Daarnaast onderzoekt men of er een verschil is tussen de ervaringen van mensen die sondevoeding, parenterale voeding of geen van beiden kregen. Met de resultaten wil men tot een betere zorgverlening komen voor mensen met AML (acute myeloïde leukemie).

Bij de behandeling van AML is het vaak lastig om zelf te eten. Regelmatig wordt tijdens de behandeling medische voeding ingezet, door een slangetje in de neus (sondevoeding) of via een infuus in de bloedbaan (parenterale voeding). Daardoor kunnen onder meer je spierkracht, conditie, lichaamsgewicht en vet- en spiermassa veranderen.

Het Máxima Medisch Centrum heeft het onderzoek opgezet in samenwerking met het Maastricht UMC+, het St. Antonius ziekenhuis en het Integraal Kankercentrum Nederland. Als je wilt deelnemen moet je achttien jaar of ouder zijn en tijdens je behandeling voor AML sondevoeding gekregen hebben. Het onderzoek bestaat uit één interview dat ongeveer een uur duurt. Dit interview wordt afgenomen op een plaats die voor jou wenselijk is. Bijvoorbeeld thuis, in het ziekenhuis of telefonisch. Reiskosten worden vergoed. Het interview wordt afgenomen door een onderzoeker van het Integraal Kankercentrum Nederland of van het Máxima Medisch Centrum. 

Aanmelden kan door een bericht te sturen aan Rianne van Lieshout (MSc, diëtist en hoofdonderzoeker in het Máxima Medisch Centrum), mail r.vanlieshout@mmc.nl of bel 040-888 90 40 of 06-18 39 41 82.

Beeld: Congerdesign

Meest gelezen

Meest recente artikelen