Avocado’s en leukemie

In de media circuleren berichten waarin de indruk wordt gewekt dat het eten van avocado’s zou helpen tegen acute myeloïde leukemie (AML). Aanleiding is een recente wetenschappelijke publicatie over avocado’s en leukemie in het tijdschrift Cancer Research.

Het artikel is online geplaatst op 15 juni 2015. Het presenteert een onderzoek naar de werking tegen leukemie van de stof avocatin B, aanwezig in de oneetbare pit van de avocado.

Avocatin B blijkt kwaadaardige bloedcellen, opgekweekt in laboratoriumschaaltjes, te doden. Ook in muizen verdwenen kwaadaardige cellen na het toedienen van avocatin B. Dit is zonder meer veelbelovend. Maar de vraag is natuurlijk of de stof ook werkt als je deze rechtstreeks aan mensen met AML toedient. Dit moet nog onderzocht worden.

Is het zinvol dat mensen met deze vorm van leukemie veel avocado’s gaan eten? Nee. De stof avocatin B zit niet in het vruchtvlees van de avocado, maar in de pit. En die eet je niet. De stof moet dus uit de pitten gehaald worden. Vervolgens moeten de veiligheid (bijwerkingen), de werkzaamheid en de werkzame dosis bij mensen vastgesteld worden. De uitkomst kan positief zijn: dan ligt avocatin B over een aantal jaren bij de apotheek. Maar evengoed kan het negatief uitvallen en dan moet men toch weer op zoek naar iets anders.

Op deze website staat een zeer heldere, korte en kritische uitleg over deze materie..

Meest gelezen

Meest recente artikelen