CML-medicijn in sperma: VUmc zoekt deelnemers onderzoek

Het VU medisch centrum start onder leiding van hematoloog Jeroen Janssen een onderzoek naar de hoeveelheid CML-medicijn in sperma van mannen die een van de volgende tyrosinekinaseremmers (TKI's) slikken: Glivec, Sprycel of Tasigna.

Het onderzoek moet uitwijzen of sperma van de man die TKI's slikt schadelijk is voor de seksuele partner en voor de ongeboren vrucht.

Janssen: 'Van vrouwen die TKI's slikten tijdens de zwangerschap is gebleken dat ze ongeveer 10% vaker kinderen kregen met soms ernstige, aangeboren afwijkingen. Of de concentraties die in sperma voorkomen ook afwijkingen kunnen veroorzaken is onbekend. We denken dat het onwaarschijnlijk is, maar om het zeker te weten is onderzoek nodig. In afwachting van ons onderzoek, is het verstandig om te voorkomen dat sperma in contact komt met de zwangere vrouw. Dan zou het gebruik van een condoom wellicht verstandig zijn.'

Voor het onderzoek zijn proefpersonen nodig. Ben je een man met CML, slik je langer dan een maand Glivec, Sprycel of Tasigna en wil je sperma afstaan voor dit onderzoek, neem dan contact op met Jeroen Janssen: j.janssen@vumc.nl of bel 020-444 22 30.

Meest gelezen

Meest recente artikelen