Dag voor patiënten, familie en donoren

Hematon Nieuws

Voorafgaand aan het officiële Europese stamcelcongres is er een patiënten-, familie- en donordag. Uiteraard is dit het belangrijkste gedeelte van het hele congres. De rest van het congres hoort over het belang van deze drie groepen te gaan.

Maarten van der Weijden is niet alleen voormalig olympische kampioen langeafstandszwemmen, ooit had hij ook leukemie. Hij werd onder andere behandeld met een autologe stamceltransplantatie. Op dit moment woont hij het grote, Europese stamceltransplantatiecongres EBMT bij in Valencia. Hij doet daarvan dagelijks verslag voor Hematon. Hij heeft daarbij natuurlijk speciaal oog en oor voor het belang van patiënten.

Er waren bijdragen van sociaal werkers, psychologen, patiëntenorganisaties en pedagogisch medewerkers. Al deze bijdragen gingen over het verbeteren van de situaties van de patiënt door positief te denken, te vechten en het gezin bij elkaar te houden. Mijn bijdrage ging er voornamelijk over dat als dat niet lukt, dat ook oké is.

Ook prima

Ik had de eer om hier mijn persoonlijke boodschap aan deze drie groepen te mogen vertellen. Aan de patiënten was mijn boodschap: fantastisch als het voor jou werkt om te vechten en positief te denken, maar als dat niet het geval is, zoals dat bij mij het geval was, dan is dat ook prima. Aan de familie probeerde ik uit te leggen dat een harmonieuze gezinssituatie waarin iedereen elkaar steunt fantastisch zou zijn, maar dat het ook logisch is als dat tijdens de behandeling van je dierbare iets minder het geval is. Dan is dat ook prima.

Thank you

Aan alle donoren uiteraard een big 'thank you'. Stamceldonoren zien hun bijdrage weleens als vanzelfsprekendheid, maar ik weet helaas uit mijn omgeving dat dit niet zo is. Stamceldonoren redden het leven van hun geliefden of van onbekenden via een stamceldonorbank.

Geen arts of onderzoeker

Wel gek trouwens dat ik op de patiënten-, familie- en donordag geen enkele arts of onderzoeker gezien heb. Je zou toch verwachten dat die het ook interessant vinden wat deze groep bezighoudt. Morgen de verpleegkundigendag. Wordt vervolgd...

Eerdere berichten van Maarten

Maarten van der Weijden verslaat voor Hematon sct-congres

Voor de volledigheid: Maarten is ook op het congres als ambassadeur van Kiadis Pharma, dat zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen leukemie. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen