Dag voor verpleegkundigen

Hematon Nieuws

Toen ik de diagnose leukemie kreeg was ik in shock. Ik was zo in shock dat ik het voorgestelde behandelplan nauwelijks meekreeg. De enige vraag die ik had was hoeveel kans ik had om in leven te blijven.

Maarten van der Weijden is niet alleen voormalig olympische kampioen langeafstandszwemmen, ooit had hij ook leukemie. Hij werd onder andere behandeld met een autologe stamceltransplantatie. Op dit moment woont hij het grote, Europese stamceltransplantatiecongres EBMT bij in Valencia. Hij doet daarvan dagelijks verslag voor Hematon. Hij heeft daarbij natuurlijk speciaal oog en oor voor het belang van patiënten.

Dit bleek geen makkelijke vraag. Ik kreeg een ontwijkend antwoord: dat de behandeling aan kon slaan en ik verder zou kunnen leven of dat ze niet aan zou kunnen slaan en dat ik zou sterven. In dit opzicht zou het dus een kans van vijftig procent zijn. Voor mij was dit geen bevredigend antwoord. Pas na driemaal deze vraag herhaald te hebben kreeg ik een antwoord waar ik iets mee kon.
Verpleegkundigen en artsen hebben het niet makkelijk om zware boodschappen over te brengen en moeilijke vragen te beantwoorden. Elk individu zit anders in elkaar. Zorg als verpleegkundige dan maar dat én de boodschap overkomt én de patiënt al zijn vragen kan stellen én vertrouwen heeft in het toekomstige behandelplan.
Uiteindelijk heb ik als patiënt voor akkoord getekend met mijn experimentele stamceltransplantatie. Tekende ik op basis van ratio of op advies van mensen op me heen? Ik tekende volledig op het vertrouwen in mijn artsen en verpleegkundigen in het VUmc. Uiteindelijk liep het met mij goed af. 

Tekenen met weinig informatie

Terechte vragen die tijdens de dag voor verpleegkundigen naar boven kwamen: hoe moreel het is om patiënten te vragen te tekenen, met zo weinig informatie en in zo weinig tijd? Hoe kun je als verpleegkundige in persoonlijke gesprekken zorgen dat de patiënt zoveel mogelijk van de informatie en potentiële bijwerkingen begrijpt? De herkenbaarheid in de zaal was groot toen er een verpleegkundige opstond en vroeg hoe ze hier tijd voor moest maken.

Verdubbeld

Morgen begint het congres voor artsen en wetenschappers. Ik kon het niet laten om een korte preview op te snuiven. Ik verplaatste me van de verpleegkundigen naar de artsen en wetenschappers. Het aantal stamceltransplantaties in de laatste vijftien jaar is in Europa verdubbeld tot 35.000. De percentuele stijging van de afgelopen vijf jaar is het grootst bij haplo-identieke transplantaties, waarbij niet volledig matchende stamcellen gebruikt worden.

Morgen meer...

Eerdere berichten van Maarten

Dag voor patiënten, familie en donoren

Maarten van der Weijden verslaat voor Hematon sct-congres

Voor de volledigheid: Maarten is ook op het congres als ambassadeur van Kiadis Pharma, dat zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen leukemie. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen