Drie nieuwe folders

Hematon Nieuws

Hematon heeft drie nieuwe folders uitgebracht: 'Late effecten mantelveldbestraling', 'Wait-and-see' en de partnerfolder 'Samen goed voor elkaar'.

Mantelveldbestraling

Tot aan het begin van de jaren negentig kregen patiënten met lymfklierkanker vaak een ingrijpende vorm van bestraling: mantelveldbestraling. Daarbij werden alle lymfklieren boven het middenrif bestraald. Inmiddels is gebleken dat deze patiënten meer risico hebben om later een nieuwe vorm van kanker te krijgen, of klachten aan het hart, de schildklier of spieren. De folder vertelt meer over deze late effecten van mantelveldbestraling, de maatregelen die patiënten moeten nemen en de activiteiten van Hematon voor deze groep.

Partners

De folder 'Samen goed voor elkaar' erkent allereerst welke impact het kan hebben als je partner kanker heeft. Naast emoties als angst, woede en verdriet krijg je er een heel pakket aan nieuwe taken bij. Je zorgt voor je partner en vaak neem je zijn of haar aandeel in het gezin gedeeltelijk over. De folder geeft tips om met deze druk om te gaan. Ze verwijst naar adressen waar hulp en ondersteuning te vinden is en beschrijft wat Hematon kan doen.

Wait-and-see

Soms wordt er bij een patiënt lymfklierkanker of chronische lymfatische leukemie geconstateerd en stelt de dokter voor nog geen behandeling te starten. Bijvoorbeeld omdat je weinig ziekteverschijnselen hebt en je effectieve middelen beter kunt bewaren tot het echt nodig is. Wel word je dan intensief in de gaten gehouden. Dat heet een 'wait-and-seebeleid', het onderwerp van de derde folder. In deze folder lees je bij welke vormen van kanker er gekozen wordt voor een wait-and-seebeleid en wat de argumenten daarvoor zijn. Ook is er aandacht voor de onzekerheid die een wait-and-seebeleid kan veroorzaken en wat je daaraan kunt doen. Tot slot vind je wat Hematon voor deze patiëntengroep kan doen.

Je vindt de folders op de hematologieafdeling van de meeste ziekenhuizen en je kunt ze hier downloaden.

Meest gelezen

Meest recente artikelen