20 maart 2018 - Ede

Verslagen

Van de mensen die behandeld zijn voor een hematologische kanker, gaat 65 procent na verloop van tijd weer aan het werk. Dit is enkele jaren geleden onderzocht in Denemarken. 17 procent wordt definitief arbeidsongeschikt, tegenover 5 procent van de doorsnee Deense bevolking. De Nederlandse cijfers zijn hiermee waarschijnlijk vergelijkbaar, vermoedt internist-hematoloog Evert Jan de Kruijf van het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Er waren zo'n vijftig belangstellenden.

Vermoeidheid

De grootste hinderpaal om na een kankerbehandeling weer aan het werk te kunnen is vermoeidheid, aldus De Kruijf. Die vermoeidheid kan samenhangen met de ziekte, maar kan ook een bijwerking zijn van de zware behandeling. Soms is de oorzaak van de vermoeidheid bekend, bijvoorbeeld bloedarmoede of een schildklierprobleem, maar er is lang niet altijd een lichamelijke oorzaak te vinden. Artsen staan vaak nog voor een raadsel. Voor de patiënt zit er niks anders op dan te proberen om met de vermoeidheid te leven. Daarvoor zijn cursussen en tips. Hematon heeft ook een patiëntenboekje over vermoeidheid uitgegeven. 

BACO

Probleem is, zoals een toehoorder in de zaal opmerkte, dat 'vermoeidheid geen diagnose is'. Hij had dat te horen gekregen van zijn bedrijfsarts, die weinig kon aanvangen met de situatie van zijn patiënt. Volgens Jan Roelevink, participatiecoach van Hematon, die op de bijeenkomst in Ede ook een presentatie hield, komt het inderdaad nog steeds voor, dat bedrijfsarts of UWV-arts (te) weinig kennis heeft van de late gevolgen van een specifieke kankersoort of -behandeling. Mede daarom zijn er nu BACO's, wat staat voor bedrijfsarts consulent oncologie. Als patiënt of als werkgever kun je zo'n speciale consulent inschakelen, bijvoorbeeld als je met de eigen bedrijfsarts niet zo’n goede klik hebt.

Betrokkenheid

Eigenlijk begint de terugkeer naar het werk al lang voordat de behandeling is afgerond, aldus Roelevink. Hij raadt aan om (als het even kan) in de periode dat je ziek bent en behandeld wordt, contact te houden met je collega's en leidinggevende. Laat je neus even zien, stuur mails hoe het met je gaat. Of hou een blog bij, zodat de mensen van je werk betrokken kunnen blijven. Wat ook belangrijk is: bijt je niet vast in alles wat je na je ziekte niet meer kunt, maar maak de draai, vind uit wat je nog wel kunt, en benoem dat. Een pitch (het beknopte verhaal over je mogelijkheden) helpt jezelf, je arts en je (potentiële) werkgever om duidelijk te krijgen welk (ander) werk er voor jou weggelegd kan zijn.

Hulpmiddelen

Patiëntenorganisaties, waaronder Hematon, hebben digitale hulpmiddelen ontwikkeld die jou en je werkgever kunnen helpen bij je terugkeer naar je werk; zoals de www.arbeidsparticipatietool.nl en mijnreintegratieplan.nl. En als een nieuwe werkgever het te risicovol vindt om jou als ex-kankerpatiënt in dienst te nemen, dan kan hij misschien een beroep doen op de no-risk polis, die hem compenseert als jij onverhoopt weer ziek wordt. Er is ook een patiëntenboekje over kanker en werk

De beide sprekers troffen in Ede een publiek aan, dat aan hun lippen hing. Voor (ex-)kankerpatiënten is de weg terug naar werk maar al te vaak een doolhof, waarbij een steuntje in de rug van arts en/of Hematon zeer welkom blijkt.

Tekst: Joke Groeneveld Beeld: Harold van Beele

Meest gelezen

Meest recente artikelen