Fase-III-studie naar graft-versus-hostmedicijn kan van start

Xenikos, een spin-off van het Radboudumc, heeft bij investeerders 30 miljoen dollar opgehaald voor de verdere ontwikkeling van T-Guard, een mogelijk medicijn tegen de graft-versus-hostziekte.

De graft-versus-hostziekte, een omgekeerde afstotingsreactie, is een ernstige bijwerking van een stamceltransplantatie. De patiënt ontvangt van een donor nieuwe stamcellen, die zich ontwikkelen tot een heel nieuw afweersysteem. Soms valt het ‘gedoneerde afweersysteem’ het lichaam van de patiënt aan. Dat proces kan dodelijk zijn als het niet snel wordt gestopt.  

Samenwerking

T-Guard is een nieuw medicijn bij de behandeling van hardnekkige en ernstige graft-versus-hostziekte die niet goed reageert op de standaardbehandeling. Het is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onderzoekers en clinici van het Radboudumc, met name bij de afdeling Hematologie. T-Guard ruimt snel en effectief volwassen T-cellen op, met een voorkeur voor de geactiveerde T-cellen die verantwoordelijk zijn voor de afstotingsreactie.

Internist-hematoloog bij het Radboudumc Walter van der Velden: 'Eerst is in een pilotstudie een beperkt aantal patiënten met ernstige graft-versus-host ziekte met dit middel behandeld. Vervolgens heeft Xenikos het medicijn verder ontwikkeld en zijn vervolgstudies uitgevoerd.'

In deze vervolgstudies (fase I en II) in het Radboudumc en het Universitair Centrum in Münster werden in totaal twintig patiënten met ernstige graft-versus-host ziekte behandeld. Van der Velden: 'De veelbelovende resultaten hebben we in december 2017 op het congres van de American Society of Hematology gepresenteerd. Naar verwachting zullen we ook weer deelnemen aan de fase III-studie die na deze succesvolle investeringsronde kan starten.'

Bron: Nieuwsbrief Radboudumc

Meest gelezen

Meest recente artikelen