Gondy zamelt geld in voor onderzoek naar Donor Natural Killercellen

De Limburgse Gondy Wouters, zelf multipel myeloompatiënt, is een actie gestart om geld op te halen voor onderzoek naar Natural Killercellen. Daar doet het Maastricht UMC+ al jaren onderzoek naar.

Maastricht UMC+ verricht al jaren onderzoek naar Donor Natural Killercellen. Ze vormen een soort Pac-man in het immuunsysteem dat ons beschermt tegen ziekteverwekkers maar ook tegen kankercellen. Heeft een killercel een kankercel herkend, dan zorgt deze ervoor dat de kankercel dood gaat. Maar, sluw als ze zijn, verstoppen kankercellen zich of lijken soms teveel op gezonde cellen en misleiden zo het immuunsysteem. Komt de killercel echter van een donor, dan is de kans veel kleiner dat de kankercel zal ontsnappen. De resultaten tot dusver zijn meer dan hoopgevend.

Gondy voelt zich erg betrokken bij het onderzoek. In een flyer die voor haar actie gemaakt is, vertelt ze waarom. '19 Jaar geleden werd bij mij de aandoening MGUS ontdekt. Dit is een afwijking van een van de witte bloedcellen die zich kan ontwikkelen tot multipel myeloom. Vorig jaar, ik was toen 46, werd de kanker actief. Er volgde een zware periode van vier chemokuren en in november 2015 een stamceltransplantatie. Deze werd mij bijna fataal vanwege een vergiftiging. Een spannende tijd voor mij, mijn man en onze twee tieners. Er is nu resultaat, maar ik ben niet genezen. Niemand kan mij vertellen wanneer de kanker weer actief wordt.'

Meer over de actie van Gondy lees je op haar speciale actiewebsite of op haar Facebookpagina.

Meest gelezen

Meest recente artikelen