Help de informatievaardigheden van hematologen te verbeteren

Wil je meehelpen om de informatievoorziening van hematologen naar patiënten te verbeteren? Dan zijn de onderzoekers van het AMC op zoek naar jou.

Goede informatie over ziekte en behandeling is voor patiënten van groot belang. Ze helpt bij het omgaan met je ziekte en bij het nemen van belangrijke beslissingen. Maar helaas krijgen nog niet alle patiënten de juiste en begrijpelijke informatie. Dat komt voor een deel omdat niet bekend is welke informatie zij nodig hebben en voor een deel omdat dokters niet precies weten hoe ze die informatie het beste kunnen geven.

Daarom starten de afdelingen Medische Psychologie, Hematologie en Onderwijskunde van het AMC en communicatieonderzoekers van het NIVEL, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente samen een omvangrijk onderzoeksproject: INSTRUCT. De onderzoekers willen de lichamelijke en emotionele klachten van kankerpatiënten verlichten door de vaardigheden van oncologen in het geven van informatie over deze klachten te verbeteren. Ze concentreren zich op de communicatie tussen hematologen en lymflierkankerpatiënten, maar iedereen kan aan het onderzoek meedoen. Ook als je naaste bent of als je niets met de ziekte te maken hebt.

Als je meedoet aan het onderzoek bekijk je een video van een nagespeeld gesprek tussen hematoloog en patiënt. Aan jou wordt gevraagd om deze gesprekken te beoordelen. Dat kost ongeveer dertig minuten en kan gewoon thuis. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek en gesprekken met hematologen worden vervolgens nieuwe manieren van onderwijs aan dokters ontwikkeld en getest.

Dit onderzoek is een 'broertje' van het PatientTIME-onderzoek, waarover in het septembernummer van Hematon Magazine een artikel staat. Bij het PatientTIME-onderzoek ging het over de communicatievaardigheden van de patiënt. INSTRUCT richt zich juist op de communicatievaardigheden van de dokter. Om aan te melden of voor meer informatie kun je terecht op een speciale webpagina.

Meest gelezen

Meest recente artikelen