Hematon brengt film over MDS uit

Hematon Nieuws

'MDS is eigenlijk een stamcelziekte. Stamcellen zitten in het beenmerg en bij MDS zijn die stamcellen ziek.' Dat is de eenvoudige uitleg van MDS. In de nieuwe Hematonfilm over deze ziekte vertelt VUmc-hoogleraar hematologie Arjan van de Loosdrecht echter dat het een gecompliceerde ziekte is.

Het myelodysplastisch sydnroom (MDS) is een ziekte waarbij veel cellen betrokken zijn en die dan ook veel verschillende verschijningsvormen heeft. Olof Nieuwenburg is de patiënt die in de film van zo'n tien minuten aan het woord komt. Bij hem ging zijn conditie bijvoorbeeld zo sterk achteruit, dat hij 's ochtends na het douchen weer uitgeput naar bed moest.

Arjan van de Loosdrecht legt uit hoe de diagnose gesteld wordt en geeft aan wat de vooruitzichten zijn voor mensen met een laag- en een hoog-risico-MDS. En wat voor deze groepen de behandelmogelijkheden zijn. Deze behandelmogelijkheden worden steeds uitgebreider. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst nieuwe geneesmiddelen komen die patiënten kunnen genezen, of op z'n minst de kwaliteit van leven sterk verbeteren.

Olof heeft een relatief milde vorm, die met bloedtransfusies behandeld kon worden. Hij eindigt met een advies voor medepatiënten: 'Probeer je leven door te zetten en alles wat je nog kan, te doen.'

Beeld: StokPic

Meest gelezen

Meest recente artikelen