26 september 2015 - Hematon Lymfklierkankerdag

Verslagen

Op 26 september 2015 vond de jaarlijkse Hematon Lymfklierkankerdag plaats. Een dag vol informatie en lotgenotencontact. In de ochtend stonden er lezingen op het programma, 's middags waren er workshops.

Lezingen

Marcel Nijland, internist-hematoloog van het UMC Groningen, hield een inleiding over het Hodgkinlymfoom in verleden, heden en toekomst. Ook lopende onderzoeken en nieuwe ontwikkelingen voor patiënten met een recidief kwamen aan de orde.

Annette van der Velden, internist/hematoloog van het Martini ziekenhuis Groningen, sprak over de indolente vormen van lymfklierkanker. Dit blijft een moeilijk verhaal en vooral het wait-and-seebeleid is voor betrokkenen angstig. Annette legde uit wanneer besloten wordt tot afwachten en waarom een behandeling met bijvoorbeeld rituximab (MabThera) later wel nodig kan zijn. Ze vertelde ook dat een patiënt door innovaties in de behandelingen steeds meer en betere jaren van leven heeft.

Martine Chamuleau, internist-hematoloog van het VUmc Amsterdam, gaf een overzicht van de agressieve non-Hodgkinlymfomen en zij ging in op nieuwe ontwikkelingen. Ze vertelde over de complexe werking van nieuwe middelen die aan kunnen tonen of de standaardtherapie voor het diffuus grootcellig B-celllymfoom wel of niet zal werken. Daardoor wordt voorkomen dat patiënten onnodig worden behandeld.

Nelly van Uden, klinisch psycholoog en gezondheidswetenschapper Anja van der Hout, beide van het van het VUmc, vertelden over de ontwikkeling van het Oncokompas 2.0. Dat is een onlineprogramma voor patiënten om inzicht te krijgen in hun kwaliteit van leven. Een patiënt kan vragenlijsten invullen, waardoor problemen in kaart worden gebracht en hij adviezen krijgt die op zijn situatie van toepassing zijn.

Bij hyperbare zuurstoftherapie krijgen mensen in een drukkamer pure zuurstof toegediend. Ariën Hilhorst, arts van het instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Waalwijk, claimt dat deze therapie ervoor zorgt dat er in weefsel dat door bestraling beschadigd is, nieuwe bloedvaatjes gevormd worden. Daardoor ontstaat betere doorbloeding en kunnen klachten zoals stijfheid afnemen.

Workshops

Na de lunch vonden de workshops plaats. Een greep daaruit: in de workshop 'Leven met de kankerpatiënt, samen en alleen' wist Mecheline van der Linden, klinisch psycholoog van het VUmc te Amsterdam haar toehoorders te informeren en te betrekken. Mecheline vertelde dat relaties in en buiten het gezin veranderen en onder druk komen te staan. De aanwezigen deelden hun ervaringen en werden gesterkt met informatie over relevante websites en literatuur.

Eric-Jan Wissink en Michael van t Hof, respectievelijk hoofd keuken en eerste kok van het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam, presenteerden de workshop 'Smaaksturing en Oncologie'. Het Ikazia Ziekenhuis maakt maaltijden op maat voor oncologiepatiënten. In overleg met de hematoloog en oncoloog worden allerlei testjes gedaan om uit te vinden waarop patiënten reageren, met het doel mensen weer aan het eten te krijgen.

'Hoe behandel ik mijn dokter' was de naam van de workshop die Harry van de Wiel, klinisch psycholoog van het UMC Groningen, gaf. Hij legde op een humoristische wijze uit hoe de meeste artsen in elkaar steken. 'Als er begrip is voor de ander weet je ook hoe je die ander het beste kunt benaderen.

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen