Herstellen na kanker, slapeloosheid en MDS-update; dit is Hematon Magazine 30

Beeld Frank Smedts Hematon Nieuws

Kanker hebben gaat niet alleen over ziek zijn en behandeld worden. Het gaat ook over toekijken hoe anderen ziek zijn, zoals je moeder of partner. Het gaat over genezen en ontdekken wat de restschade is. En het gaat over de periode tussen de behandelingen. Wait-and-see is niets doen, wel gecontroleerd worden en continu alert zijn op het moment dat het tij omslaat. In Hematon Magazine, editie 30, kijken we naar al die andere aspecten van ziek zijn.

In een interview met Phyleen Mattaar vertelt zij dat kanker krijgen een schok is. Maar genezen verklaard worden en herstellen ook! ‘Tijdens de behandelingen wist ik precies wat ik moest doen. Maar tijdens mijn herstel wist ik het niet meer. Er was geen ‘arts herstel’. Ik moest het zelf uitvinden en kwam steeds meer in de knoop te zitten. Ik werd alleen en eenzaam.’ 
Ook uit andere artikelen in dit magazine aandacht voor de restschade van behandelingen tegen kanker, zoals neuropathie, gebitsproblemen en vermoeidheid. Zo is slapeloosheid een belangrijk struikelblok. ‘Natuurlijk staan zorgen en angstgevoelens lekker in- en doorslapen enorm in de weg. Maar ook lang nadat de behandelingen zijn afgerond, kunnen slaapproblemen optreden. Vaak is dit gerelateerd aan de traumatische gebeurtenissen die je hebt ervaren’, aldus een arts die slapeloosheid behandelt.   
Tot slot een opmerkelijk verhaal over het echtpaar Juke en Frank. Ze zijn al ruim veertig jaar getrouwd en, zover zij en hun hematologen het weten, het enige echtpaar in Nederland dat ‘samen’ multipel myeloom heeft (de ziekte van Kahler). Zeer opmerkelijk, want het is een zeldzame kankersoort dat ‘maar’ duizend keer per jaar wordt vastgesteld bij nieuwe patiënten. En toevallig bij dit echtpaar bij zowel hem als haar. En nee, moeten zij keer op keer uitleggen aan hun omgeving, het is niet besmettelijk. Wat het wel is? Een bizar toeval. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen