Know AML: meer bewustheid door AML World Awareness Day

Beeld: Know AML Leukemie

Op 21 april, eerste paasdag, vindt voor de derde keer de internationale AML World Awareness Day plaats. Op die dag vragen patiënten en zorgverleners aandacht voor acute myeloïde leukemie.  

AML is een zeldzame kanker. Op dit moment krijgen jaarlijks zevenhonderd mensen de diagnose AML. Het gaat vooral om oudere patiënten: 44% was op het moment van de diagnose zeventig jaar of ouder. Het aantal oudere AML-patiënten zal de komende jaren stijgen, door de vergrijzing van de bevolking.

Welke AML?
Het is belangrijk dat AML tijdig gediagnosticeerd wordt. En dat duidelijk is om welke vorm het gaat. 'AML is niet één ziekte, maar een heel scala aan ziektes. Welke vorm je hebt, heeft invloed op je vooruitzichten en op welke behandeling het beste is. Er zijn vormen met een heel slechte prognose, waarbij je je moet afvragen of je überhaupt wel aan de behandeling moet beginnen. Maar er zijn ook vormen waarbij behandeling heel goed mogelijk is, zelfs tot op oude leeftijd', legde hoogleraar hematologie Gert Ossenkoppele van het Amsterdam AMC uit bij de vorige AML Awareness Day.

Wat kun je doen?
De organisatie Know AML roept patiënten en zorgverleners op om 21 april aandacht voor de ziekte te vragen. Draag bijvoorbeeld de Know AML-kleuren rood en zwart, en deel daarvan foto's of filmpjes onder de hashtag #KnowAML. En op de site know-aml.com vind je nog meer logo's en beelden die je kunt gebruiken.

Meer cijfers over AML vindt je op de speciale actiepagina van IKNL.

Meest gelezen

Meest recente artikelen