Lintje voor Rien Jonkers

Hematon Nieuws

Rien Jonkers, Hematonvrijwilliger van het eerste uur, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd hem thuis opgespeld door burgemeester Niederer van Roosendaal.

Taal en onderwijs, die combinatie kenmerkt de carrière van Rien. Hij begon als docent klassieke talen en was onder meer rector van Bernrode, een categoraal gymnasium in Heeswijk-Dinther. Rien kreeg in 1996 darmkanker maar krabbelde op uit het dal. Twee jaar later werd hij benoemd tot directeur van de Europese School in Brussel. Kanker bleef hem echter achtervolgen: na chronische leukemie volgde ook nog huidkanker, een gevolg van de bestralingen tijdens zijn darmkanker.

Na zijn pensionering in 2009 bleek stilzitten niets voor Rien te zijn. Hij werd onder andere medeoprichter van de Europese School in Den Haag. Hij leidt een leesclub Grieks en geeft nog steeds les. Vooral voor mensen die daarbij een extra zetje kunnen gebruiken, staat hij klaar. 

Taal speelt in zijn leven een belangrijke rol. Het aantal talen dat Rien vloeiend spreekt, is ternauwernood op de vingers van twee handen te tellen. Daar profiteert ook Hematon van. Zo maakte hij voor het magazine mooie verhalen met de oprichter van de Canadese CML-patiëntenvereniging en een Franstalige imam uit Brussel, over de rol van kanker in de islam. Rien heeft voor Hematon en haar voorloper Stichting Contactgroep Leukemie in verschillende rollen vrijwilligerswerk gedaan. Op dit moment is hij, naast kernredactielid van Hematon Magazine, ook lid van commissie Communicatie en coördineert hij de verslaglegging van bijeenkomsten.

Fotobijschrift: Jenny en Rien Jonkers; foto door Henk Poelakker

Meest gelezen

Meest recente artikelen