Maarten van der Weijden verslaat voor Hematon sct-congres

Hematon Nieuws

'Toen ik vijftien jaar geleden de diagnose leukemie kreeg veranderde mijn wereld. De schijnveiligheid dat er altijd een morgen zou zijn, was verdwenen. Mijn wereld bestond opeens uit een afgesloten afdeling van het VUmc.'

Afgesloten, omdat bacteriën van de 'normale' wereld levensgevaarlijk zouden zijn voor ons, patiënten met lage weerstand.
Hoe vreselijk ook, de ziekte leukemie fascineerde me. Stel ik zou de pech hebben om aan deze ziekte te overlijden, dan wilde ik op z'n minst wel weten hoe leukemie te werk gaat. Ik stelde aan mijn behandeld artsen de ene vraag na de andere en verslond de patiëntenvoorlichtingsboekjes over leukemie. Artsen in opleiding vroeg ik om studiemateriaal over mijn specifieke vorm van leukemie met mij te delen.

Patient advocate

Ik had het geluk te mogen herstellen via een stamceltransplantatie (sct), maar de fascinatie voor leukemie bleef. Ik overwoog zelfs om mijn studie wiskunde om te buigen naar een studie geneeskunde. Dit bleek een onmogelijke verandering. Vanaf aanstaande maandag ben ik in Valencia als patient advocate aanwezig bij het Europese beenmergtransplantatiecongres, EBMT. Hier ben ik omdat ik als voormalig patiënt geïnteresseerd ben in de nieuwe mogelijkheden die beenmerg- en stamceltransplantatie huidige patiënten kunnen geven.'

Maarten van der Weijden doet als 'correspondent voor Hematon' dagelijks verslag van het beenmerg- en stamceltransplantatiecongres EBMT in Valencia. Hij heeft daarbij natuurlijk speciaal oog en oor voor het belang van patiënten. Voor de volledigheid: Maarten is er ook aanwezig als ambassadeur van Kiadis Pharma, dat zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen leukemie.

Meest gelezen

Meest recente artikelen