Mazelen tegen multipel myeloom?

Het mazelenvirus als nieuw wondermiddel tegen multipel myeloom? De Rotterdamse hoogleraar hematologie Pieter Sonneveld denkt van niet. Al heeft hij veel vragen gekregen naar aanleiding van het nieuws over de 50-jarige Amerikaanse Stacey Erholtz.

Uitbehandeld

De vrouw had multipel myeloom (ziekte van Kahler) en was uitbehandeld na diverse chemotherapieën en twee stamceltransplantaties. Ze kreeg in de befaamde Mayo Clinic honderd miljard eenheden van het mazelenvirus toegediend, voldoende om tien miljoen mensen te besmetten. Volgens een artikel in de Washington Post begonnen haar tumoren 36 uur na de injectie te slinken. Op dit moment is, volgens hoofdonderzoeker Stephen Russell, de ziekte verdwenen.

Geen succesvolle respons

'Prachtig nieuws, maar ik trek er zeker geen conclusies uit', zegt Sonneveld in het Algemeen Dagblad. 'Bij deze vrouw is de behandeling aangeslagen, bij de anderen in het onderzoek niet. Eén op de twintig deelnemers reageert, dat noem ik geen succesvolle respons. Zeer waarschijnlijk is het effect tijdelijk en zal de ziekte weer terugkeren.'

Sonneveld wijst op andere onderzoeken, waarvan hij veel verwacht. Zoals het door hem geleide onderzoek onder achthonderd patiënten naar de werking van de antistof daratumumab. In het najaar start in Amerika een grote vervolgstudie naar de mogelijkheden van het mazelenvirus.

Meest gelezen

Meest recente artikelen