Meedoen aan onderzoek naar nilotinib tijdens de maaltijd

Vorig jaar stond op deze site een berichtje over het onderzoek naar de mogelijkheid voor CML-patiënten om nilotinib (Tasigna) voortaan tijdens de maaltijd te nemen. Voor dit onderzoek zijn nog steeds deelnemers nodig.

In deze studie wordt onderzocht of het mogelijk is dat CML-patiënten hun geneesmiddel nilotinib voortaan met eten nemen. Mogelijk kunnen ze dan toe met een lagere dosis én hoeven ze niet meer een paar uur per dag nuchter te blijven.

Voor dit onderzoek zijn twintig deelnemers nodig. Het gaat om patiënten met stabiele CML die twee keer per dag 300 mg nilotinib gebruiken. Zij nemen gedurende zeven dagen een lagere dosering van nilotinib in, tijdens de maaltijd. De bloedspiegel van nilotinib wordt bepaald met een reeks bloedafnames via een vingerprik. Dat kan gewoon thuis. De bloedspiegel van nilotinib na inname met voedsel wordt vergeleken met die van de aanbevolen dosering op een lege maag.

Als de resultaten van dit onderzoek laten zien dat inname met voedsel kan, volgt een uitgebreider onderzoek waarbij de invloed van voedsel wordt bekeken over een langere periode en bij een grotere groep patiënten.

Dick Smit is een van de patiënten die aan het onderzoek meedeed. Hij is net klaar: 'Mijn aandeel in het onderzoek zit er op. Vanmiddag om 13.00 uur heb ik de holter die het hartritme meet afgedaan, nu moet ik de holter met mijn dagboek terug sturen. Ik heb elf dagen aan het onderzoek meegedaan. Vier dagen nam ik nilotinib op de gebruikelijke wijze en daarna zeven dagen tijdens de maaltijd. Tussentijds om de twee dagen bloedprikken, twaalf keer per dag. En vier keer naar het VUmc. Ik heb het met plezier gedaan en geen problemen of veranderingen ondervonden. Nu maar hopen dat er een positief resultaat uit komt.'

Heb je interesse om aan dit onderzoek mee te doen? Neem dan contact op met Christel Boons(c.boons@vumc.nl), Yvonne de Hartog (denhartog@vumc.nl) of Jeroen Janssen (jjwm.janssen@vumc.nl), of telefonisch via 020-444 44 44.

Meest gelezen

Meest recente artikelen