Meedoen aan onderzoek: blog van CML-patiënt Atie Frederiks

Beeld CMyLife Leukemie

Wil je weten hoe het is om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? CML-patiënt Atie Frederiks schreef er een toegankelijk blog over op de site CMyLife. Ze nam deel aan een onderzoek over de opname van glucose in de spieren van mensen met chronische myeloïde leukemie (CML). In dat onderzoek wordt bekeken of de opname van suiker in de spieren verstoord is bij mensen die nilotinib gebruiken in vergelijking met mensen die imatinib gebruiken en gezonde proefpersonen.

Bijdrage leveren 

'Een veelvoorkomende bijwerking van nilotinib (Tasigna) is een verhoogd bloedsuikergehalte en soms krijgen mensen er suikerziekte van. Hoe dit komt is onbekend en dus is het van belang om dit nader te onderzoeken', schrijft Atie.
Ze is duidelijk over haar motivatie om deel te nemen aan het onderzoek. 'Net als ik, slikken veel CML-patiënten de rest van hun leven een TKI (tyrosine-kinaseremmer, red). Als er iets aan de bijwerkingen van de medicatie gedaan kan worden zou dat de kwaliteit van ons leven verbeteren. Maar dan moet de oorzaak wel bekend zijn van zo’n bijwerking.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen