Minder kankerdiagnoses in voorjaar 2020 door covid19-pandemie

Beeld Yvette W. Voor meerdere ziektes relevant

Vanaf het begin van de Covid19-pandemie in maart 2020 is het aantal kankerdiagnoses gedaald. Dat geldt ook voor de hematologische kankers. Het aantal nieuwe diagnoses was in maart 2020 5 procent lager en in april en mei 2020 zelfs 20 procent lager.

Dit blijkt uit de voorlopige registratie van de Nederlandse Kankerregistratie door IKNL (Integraal kankercentrum Nederland). Wat de impact van deze vertraagde diagnoses zijn, is nog onduidelijk. Een late diagnose kan echter effect hebben op de behandeling en een slechter ziekteverloop.

Inhaalslag

Uit de cijfers blijkt verder dat vanaf juni 2020 vergelijkbaar en soms meer diagnoses werden gesteld dan verwacht op basis van het gemiddelde in voorgaande jaren. Dat zou betekenen dat er geen effect zichtbaar was van de afschaling van de zorg door de tweede coronagolf voor het aantal diagnoses van hematologische kankers.

2021

Er zijn ook al cijfers bekend van 2021. Uit de eerste vier maanden van 2021 was er geen negatief effect te zien van de coronacrisis bij de hematologische kankers. 
Meer informatie: IKNL.nl/covid-19 
 

Meest gelezen

Meest recente artikelen