NFK biedt ondersteuning bij afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar Hematon ook bij hoort, gaat mensen die kanker hebben of hebben gehad ondersteunen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Die is meestal nodig om een hypotheek af te sluiten.

Honderdduizenden Nederlanders die ooit kanker hebben gehad, ook al is dat al heel lang geleden, ondervinden vaak grote problemen als ze een overlijdensrisicoverzekering af willen sluiten. Ze krijgen te maken met afwijzingen of buitensporig hoge premies. Daarom is de NFK een campagne gestart om mensen te ondersteunen bij het afsluiten. 
Heb je kanker of kanker gehad en wil je een overlijdensrisicoverzekering, dan heb je twee keuzes: de Maatwerkroute of zelf aan de slag gaan.

Maatwerkroute

Je kiest bij de Maatwerkroute voor de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat, die de NFK samen met vergelijkingswebsite Independer ontwikkelde. Hiermee kunnen ook mensen die kanker hebben gehad, een goede overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Je aanvraag wordt dan bij meerdere verzekeraars voorgelegd waardoor je premieverschillen ziet en je kansen vergroot. Via de website van Independer kun je je hiervoor aanmelden.

Zelf doen

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag. Dat is vooral geschikt voor mensen die langer dan vijf jaar geleden behandeld zijn. Voor deze mensen heeft de NFK de belangrijkste adviezen op een rijtje gezet. 

  1. Realiseer je dat de beoordeling van je aanvraag als (ex-)kankerpatiënt meer tijd kost en mogelijk kan leiden tot extra voorwaarden of afwijzing.
  2. Zorg dat je de juiste verzekeringsadviseur hebt en maak gebruik van een herverzekeraar, waarmee bijna altijd wel een verzekering is af te sluiten.
  3. Let op bij het invullen van de gezondheidsverklaring, waarbij het verzwijgen van relevante informatie tot grote problemen kan leiden.
  4. Let op bij het tekenen van een voorlopig koopcontract, met als ontbindende voorwaarde dat je wel tegen acceptabele voorwaarden een verzekering kunt krijgen.
  5. Als je erfelijk belast bent en verder gezond, zijn de voorwaarden anders. Bij een aanvraag onder de grens van 268.125 euro hoef je niet te melden wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek.
  6. Voorkom afwijzing na een medische keuring: maak gebruik van het recht op eerste kennisneming en op het blokkeringsrecht. Wanneer je ooit bent afgewezen voor een verzekering, kunt je moeilijker een andere krijgen.
  7. Geef geen volledige inzage in het medische dossier, maar alleen toestemming voor de relevante zaken daaruit.
  8. Let op de kleine lettertjes, waarin vaak staat dat je geen vergoeding krijgt voor aandoeningen die je al hebt.
  9. Sluit zo jong mogelijk een levensverzekering af, tegen een vaak lagere premie.

De volledige, heldere uitwerking van deze adviezen is te vinden de campagnesite.

Meest gelezen

Meest recente artikelen