Nieuw vaccin moet terugkeer bloedkanker gaan voorkomen

Een nieuw vaccin moet voorkomen dat bloed- of lymfklierkanker na een allogene stamceltransplantatie terugkomt of dat een afstotingsreactie tegen lichaamseigen cellen ontstaat. Mieke Roeven van het Radboudumc promoveerde op 24 november op onder meer het onderzoek naar dit vaccin.

Roeven onderzocht daarom het effect van een zogenaamde dendritische celvaccinatie. Daarbij worden bepaalde afweercellen, monocyten, uit het bloed van de stamceldonor gehaald. Deze worden in het lab uitgerijpt tot dendritische cellen. Dendritische cellen zijn een onderdeel van het immuunsysteem.
Vervolgens worden deze cellen voorzien van bepaalde eiwitten die op de tumorcellen van de patiënt voorkomen. Terug in het bloed van de patiënt zullen de dendritische cellen de eiwitten presenteren aan andere cellen van het immuunsysteem, die daardoor aangezet worden om de resterende tumorcellen opruimen.

Nog geen genezing

De vaccins geven weinig bijwerkingen. Geen van de geteste patiënten ontwikkelde een afstotingsreactie tegen lichaamseigen cellen. Helaas levert het vaccin nog geen genezing op. Waarschijnlijk komt dat omdat de werking van het vaccin naar verloop van tijd uitdooft, omdat de dendritische cellen hun werking verliezen. Roeven test momenteel een aangepast vaccin waarin bepaalde eiwitten die normaal gesproken voor een verminderde werking zorgen, uitgeschakeld worden.

Beeld: Photl

Meest gelezen

Meest recente artikelen