Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Nieuwe hoogleraar richt zich op voorkomen terugkeer acute leukemie

Leukemie

Zorgen dat acute leukemie niet terugkomt. Daar gaat hoogleraar translationele leukemie Jacqueline Cloos van het Amsterdam UMC zich mee bezighouden. Zij hield deze maand haar oratie.

Na behandeling van acute leukemie met chemotherapie, met of zonder stamceltransplantatie, zijn onder de microscoop geen leukemiecellen meer te zien in het beenmerg. Cloos gebruikt geavanceerde technieken om toch achtergebleven leukemiecellen op te sporen. Ze doet dat met behulp van flowcytometrie. Dat is een techniek voor het tellen en bestuderen van microscopisch kleine deeltjes in een stromende vloeistof. 'Op basis van daarvan kan bepaald worden hoeveel risico je hebt om weer acute leukemie te krijgen. Dan kunnen we de behandeling per patiënt hierop aanpassen’, zegt Cloos op de site van Amsterdam UMC. Deze meting wordt niet bij elk ziekenhuisbezoek gedaan, omdat ze vrij belastend is voor de patiënt.   

Stamcellen

Ook houdt Cloos tijdens de behandeling met een gevoelige methode de leukemie-stamcellen in het beenmerg van AML-patiënten in de gaten. Als die er zijn, heeft de patiënt een slechtere prognose. 'We kunnen dan overwegen of de patiënt een stamceltransplantatie moet ondergaan’, zegt Cloos. Haar streven is om met een gestandaardiseerde testbuis ook de stamcellen te kunnen meten. 

Nieuwe middelen 

Ten derde onderzoekt Cloos welke nieuwe middelen werken tegen leukemiecellen die ongevoelig zijn voor de huidige chemotherapie. Ze verwacht veel van ‘splicing’, een proces dat het mogelijk maakt om meerdere eiwitten met verschillende functies van hetzelfde gen te maken. Door dit proces in kankercellen te onderzoeken, kan zij met haar team in de toekomst mogelijk nieuwe behandelingen ontwikkelen.  

Meest gelezen

Meest recente artikelen