No-cure-no-pay-afspraak bij middel tegen multipel myeloom

De Nederlandse hematologen, zes zorgverzekeraars en fabrikant Celgene hebben een nieuwe variant afgesproken op het aloude 'niet goed, geld terug': geen werking, geen rekening.

Die afspraak geldt voor het nieuwe en peperdure geneesmiddel pomalidomide, een middel waar patiënten met multipel myeloom baat bij kunnen hebben. Hematon is erg blij met deze afspraak.

Nicole Blijlevens, hoogleraar Hematologie van het Radboudumc, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hematologie en bestuurslid van HOVON: 'We gaan goed monitoren of deze aanpak in de praktijk werkt en als voorbeeld kan dienen.' De afspraak gaat niet alleen over de bekostiging van pomalidomide. De hematologen, verzekeraars en de fabrikant kwamen ook overeen hoe het middel wordt voorgeschreven en welke prijs ervoor betaald wordt.

Pomalidomide mag ingezet worden voor patiënten bij wie de middelen lenalidomide en bortezomib niet meer werken. Een ander deel van de afspraak is dat, wanneer bij de gebruiker de bloedwaarden toch weer stijgen, gestopt moet worden met pomalidomide.

In het AD en een groot aantal regionale kranten staat het nieuws over pomalidomide vandaag op de voorpagina, gevolgd door een interview met multipel myeloompatient en Hematonblogger Jaco Dubbeldam. Digitaal teruglezen van het interview gaat via Blendle en kost €0,25.

Meest gelezen

Meest recente artikelen