Onderzoek naar  vermoeidheid na lymfklierkanker

Beeld: Robin Higgins Lymfklierkanker

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en het LUMC gaan kijken of lichttherapie helpt bij vermoeidheid na lymfklierkanker. Daarnaast willen de onderzoekers weten of het slaappatroon en de slaapkwaliteit van patiënten te maken hebben met vermoeidheid. Ongeveer de helft van de patiënten heeft na lymfklierkanker last van chronische vermoeidheid.

Voor die laatste vraag zetten de onderzoekers een vragenlijstonderzoek in. 'Om de eerste vraag te beantwoorden zetten mensen die deelnemen aan het onderzoek elke ochtend na het ontwaken een speciale lamp aan. De behandeling duurt 3,5 week. Wij bekijken óf de lichttherapie helpt tegen vermoeidheid, maar ook waaróm het helpt. We gaan bijvoorbeeld na hoe mensen slapen en of de lamp slapeloosheid vermindert', vertelt Daniëlle Starreveld, een van de onderzoekers van de zogenaamde SPARKLE-studie.  

Metingen 
De onderzoekers vragen de deelnemers aan het onderzoek naar hun ervaringen via vragenlijsten. Ze nemen bloed en speeksel af om te kijken of de lichttherapie de aanmaak van bijvoorbeeld cortisol ('stresshormoon') en melatonine ('slaaphormoon') verandert. Daarnaast dragen deelnemers een horloge dat activiteit meet. 

Meedoen met het lichttherapieonderzoek? 
Je kunt meedoen aan het onderzoek als je tussen de achttien en zeventig jaar bent. Je bent minstens twee jaar geleden behandeld voor hodgkin of non-hodgkin en in het afgelopen jaar niet behandeld voor een kwaadaardige ziekte. En natuurlijk moet je last hebben van vermoeidheid. Meer informatie of aanmelden? Mail naar sparkle@nki.nl

Vragenlijstonderzoek 
Niet vermoeid na lymfklierkanker, maar wel interesse om mee te helpen? Of ben je wel vermoeid na lymfklierkanker maar wil je misschien aan een minder uitgebreid onderzoek meedoen? Bij het vragenlijstonderzoek bekijken de onderzoekers of slaappatroon, slaapkwaliteit en vermoeidheid na lymfklierkanker met elkaar in verband staan. De resultaten worden gebruikt om het slaappatroon van mensen met en zonder aanhoudende vermoeidheid te vergelijken.  

In de vragenlijst worden naast gegevens over slaappatroon, slaapkwaliteit en vermoeidheid, de volgende gegevens van opgeslagen en gebruikt:  

  • algemene persoonsgegevens (geboortejaar, geslacht, lengte, gewicht, burgerlijke status); 

  • gegevens over je ziekte (diagnose, datum diagnose, behandeling en chronische aandoeningen). 

Je naam en adresgegevens worden niet gevraagd. Deelname is anoniem. Alle gegevens worden gecodeerd opgeslagen en vertrouwelijk verwerkt. 

Meedoen aan het vragenlijstonderzoek? 
Het invullen van de vragenlijst kost tien tot vijftien minuten. Heb je de vragenlijst liever op papier? Neem dan contact op met projectleider Daniëlle Starreveld, 020-512 90 93 of mail sparkle@nki.nl. Je krijgt de vragenlijst dan per post toegestuurd.

Meest gelezen

Meest recente artikelen