Onderzoek naar psychologische behandeling ex-kankerpatiënten

Beeld Gerd Altman Voor alle ziektes relevant

Wie kanker heeft gehad kan last hebben van vermoeidheid, angst voor de terugkeer van kanker of somberheid. Vaak komt een combinatie van deze klachten voor. Het MATCH-onderzoek van het Amsterdam UMC zoekt uit hoe psychologische behandeling van ex-kankerpatiënten die met deze klachten te maken hebben, verbeterd kan worden.

Nieuwe of bestaande behandeling

Als je deelneemt aan het onderzoek krijg je een psychologische behandeling. Dat kan gaan om een bestaande behandeling die zich al heeft bewezen. Het kan ook gaan om een nieuwe vorm van behandeling. Door middel van loting wordt bepaald of je de nieuwe of bestaande behandeling krijgt.
De bestaande behandeling is deels face-to-face en deels online. Ze duurt zes maanden. Bij de nieuwe behandeling kun je kiezen tussen face-to-facegesprekken, online contact of een gemengde vorm. Deze behandeling duurt vier tot acht maanden. Voor en na de behandeling vul je vragenlijsten in.

Voor wie?

Je kunt deelnemen als je jouw behandeling tegen kanker minimaal 6 maanden tot maximaal 5 jaar achter de rug hebt, nu niet meer ziek bent maar nog wel te maken hebt met ernstige vermoeidheid, angst voor terugkeer van kanker, somberheid of een combinatie van deze klachten. Verder moet je achttien jaar of ouder zijn. Op de site van Amsterdam UMC lees je meer informatie en kun je je aanmelden

Meest gelezen

Meest recente artikelen