Vitamine D op recept NIVEL onderzoek

Andrea Piacquadio Hematon Nieuws

Veel mensen slikken vitamine D. Sommige mensen op recept van hun (huis)arts, andere mensen kopen het zelf zonder recept. Sinds 1 januari 2023 moet iedereen vitamine D zelf betalen, ook degenen die vitamine D voorgeschreven krijgen van hun arts. Heeft dat gevolgen? En wat zijn de redenen dat mensen vitamine D gebruiken? Dit wordt uitgezocht door NIVEL, in opdracht van Zorginstituut Nederland.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en je afweersysteem. Veel mensen met een hematologische kanker krijgen het advies vitamine D te slikken. Bij hen wordt deze vitamine in combinatie met calcium op recept uitgeschreven.  

Vitamine D wordt sinds dit jaar niet meer vergoed door de zorgverzekering. Die beslissing is genomen, omdat volgens het Zorginstituut vitamine D relatief weinig kost en ook makkelijk aan te schaffen is bij de apotheek, supermarkt of drogist. Het zou daarom niet in de basisverzekering thuishoren. 

Het NIVEL doet onderzoek naar het gebruik van vitamine D in opdracht van Zorginstituut Nederland. Je kunt meedoen met het onderzoek als je vitamine D gebruikt, met of zonder recept van de (huis)arts en ook als je gestopt bent met vitamine D kun je meedoen.  

Meedoen aan deze vragenlijst kan via deze link

Meest gelezen

Meest recente artikelen